Protest al producatorilor de legume: „primim preturi derizorii in timp ce retailerii inregistreaza profituri substantiale”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Producatorii de legume isi arata nemultumirea fata de conditiile economice din ultima perioada, care le-au crescut costurile de productie, dar si a preturilor mici pe care le primesc pentru productia lor. O asociatie de fermieri vorbeste despre aceasta tendinta si este pe cale sa organizeze un protest, prin care sa atraga atentia autoritatilor cu privire la situatia actuala.

„Avand in vedere preturile derizorii de achizitie la legume, cresterea preturilor la inputuri (seminte, combustibil, energie electrica, etc), lipsa unor politici publice in sectorul horticol in ceea ce priveste comercializarea produselor autohtone, lipsa masurilor de sprijin pentru producatori agricoli, tinand cont ca venim dupa un an in care comercializarea ca urmare a constrangerilor suferite in urma pandemiei COVID 19, cat si faptul ca la orizont se pre configureaza continuarea masurilor restrictive impuse de pandemie, toate acestea au dus la decapitalizarea producatorilor agricoli, desi cei care sunt in lantul de comercializare en-gros dar si cu amanuntul inregistreaza profituri substantiale .

In acest context, Uniunea Salvam Taranul Roman, uniune fara personalitate juridica in cadrul careia se regasesc organizatii de producatori, organizatii sindicale, organizeaza joi 12.08.2021 incepand cu orele 1000 in Piata Victoriei din Bucuresti o actiune de protest la care vor participa circa 500 de producatori agricoli din toate regiunile tarii, pentru ca ne-am saturat de umilintele la care suntem supusi.

Uniunea Salvam Taranul Roman inca de anul trecut a avansat Ministerului Agriculturii si Guvernului Romaniei o serie de masuri de natura sa sprijine micul producator, dar a fost un dialog al surzilor, incheiat cu promisiuni. Evidentele sunt cat se poate de clare, invitam politicienii indiferent de culoarea politica sa mearga in satul romanesc, unde o sa constate saracia, traiul de subzistenta pe care producatori il duc. Nu cerem subventii mai mari, desi nu exista termen de comparatie cu statele europene, vrem sa fim intr-o piata concurentiala corecta. Este de neinteles atitudinea anti producator roman, atitudine avuta de toti politicienii care sau perindat la conducerea Ministerului Agriculturii si care nu au fost in stare sa gandeasca politici pe termen scurt si mediu pentru producatori. Lipsa de intelegere in ceea ce priveste subventionarea producatorilor, subventia fiind o componenta, numai ca, in ultimii ani politicienii au folosit subventiile si diferitele masuri de sprijin acordate legumicultorilor pentru capital politic. Ciclic in anii electorali sau cu un an inainte sau gasit sume de bani pentru ajutoare de stat care nu au facut altceva decat sa amageasca. In acest context, cat si pe fondul unei lipse totale de responsabilitate din partea clasei politice, dar si a unei parti ai pseudo reprezentantilor producatorilor agricoli, mare parte din producatori o sa dispara, se vor lasa de legumicultura, fapt ce ne va afecta pe toti in egala masura si vom contribui la bunastarea producatorilor din alte state membre . Consideram ca nu cerem prea mult decat respectarea dispozitiilor legale, asa limitative cum sunt ele, respectiv, verificarea trasabilitatii produselor prin verificarea documentelor de provenienta ale comerciantilor, ale furnizorilor de legume in retelele de retail. Solicitam toate acestea deoarece verificarea si reglementarea lantului de comercializare este de natura sa faciliteze producatorilor accesul la piata.

Fata de toate acestea, membrii Uniunii Salivati Taranul Roman isi vor striga disperarea in Piata Victoriei joi 12.08.2021 .”

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE