Prioritatile MADR: trebuie sa consolidam ferma de familie. Ce masuri de sprijin se intrevad?

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ca in perioada urmatoare este necesar sa fie sustinuta ferma de familie intrucat, fara aceasta „viata la tara nu prea are sens si nu are perspectiva”, a spus oficialul.

Adrian Oros, care a precizat ca aceasta este una dintre prioritatile sale in calitate de ministru, a explicat ca sprijinul fermei de familiei va veni dintr-o plata redistributiva de la Pilonul I – Plati directe, catre fermele de familie.

„Trebuie sa avem grija, sa mentinem acest echilibru, pentru ca Romania are cele mai multe ferme, avem 830.000 de ferme, dar acestea sunt foarte polarizate. 40% din terenul care este lucrat este lucrat de 97% dintre fermieri, în ferme de sub cinci hectare. 40% din suprafata este lucrata de 0,57% dintre fermieri, cu ferme de peste 300 de hectare, avem ferme de 56.000 de hectare, de 10.000, de 30.000 de hectare, avem, probabil cele mai mari ferme din Europa, dar si cele mai numeroase si mai mici ferme din Europa si abia 20% din teren este lucrat în ferme de familie, în ferme medii. Noi trebuie, în urmatoarea perioada, sa consolidam foarte mult aceasta ferma de familie, încat ea sa devina o ferma comerciala, o ferma care sa reziste pe piata provocarilor viitoare”, a precizat ministrul Agriculturii.

Seful MADR a vorbit si despre sustinerea pietei locale, apreciind ca producatorii romani, in special cei mici „au o putere de negociere foarte slaba si nu reusesc intotdeauna sa-si vanda produsele la preturi avantajoase”.

De aceea va fi incurajata cooperativa, care este considerata „singura solutie realista pentru micii producatori”, dar si dezvoltarea pietei publice locale, care sa dea primarilor posibilitatea de a face achizitii relevante pentru nevoile producatorilor locali.

In ceea ce priveste promovarea produselor autohtone, ministrul a vorbit despre o retea nationala de colectare, depozitare, distributie, si promovare a acestora.

„Avem un program prin care vom înfiinta o retea nationala de colectare, depozitare, distributie si promovare a produselor romanesti, prin construirea a opt depozite mari, regionale, în fiecare regiune de dezvoltare, care sa aiba si rolul de a adaposti rezerva strategica, rezerva de stat, pentru ca nu stim ce vremuri veni, în acelasi timp, în jurul acestor depozite sa se lege toate depozitele fermierilor sau procesatorilor si mici si mari, astfel încat cine doreste sa valorifice produsele prin aceasta retea de produse romanesti sa aiba aiba posibilitatea sa o faca”, a spus Oros.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE