ANM: vreme caniculara, cu maxime de 38 de grade Celsius. Care sunt sansele de precipitatii?

Facebook
Twitter

In urmatoarele zile, vremea va fi, in continuare, caniculara, cu temperaturi maxime ce pot atinge chiar si 38 de grade Celsius, insa cu sanse de precipitatii, in special in perioada 17-19 august. Totusi, spre sfarsitul lunii, vremea va intra intr-un proces de racire, arata prognoza meteo ANM.

In Banat, in prima zi a intervalului, valul de caldura va persista si se va intensifica, astfel ca media regionala a maximelor se va situa in jurul valorii de 38 de grade Celsius, iar minimele vor fi, in medie, de 21 de grade. Ulterior, vremea se va raci accentuat, iar in 18 august, vor fi temperaturi maxime, in medie de 26 – 27 de grade si minime in jur de 13 grade. In perioada 20 – 25 august se va incalzi, iar vremea va deveni calduroasa, cu temperaturi maxime, in general, de 31 – 33 de grade si minime in jur de 16 grade. Spre finalul lunii august este posibila o scadere usoara de temperatura, pana spre 27 – 28 de grade la valorile maxime si la 14 grade pentru temperaturile minime.

In 17 august instabilitatea atmosferica se va manifesta in toata regiunea, prin averse locale, ce pot fi insemnate cantitativ, apoi pana in 24 august, probabilitatea pentru ploi va fi relativ redusa. Un alt interval cu ploi locale este posibil sa apara spre finalul lunii august.

In regiunea Crisanei, in prima zi a intervalului, valul de caldura va persista si se va intensifica, astfel ca, media regionala a maximelor va fi de 36 – 37 de grade Celsius, iar minimele se vor situa, in general, peste 20 de grade. Racirea accentuata estimata pentru 17 si 18 august, va determina un regim al maximelor termice la nivelul regiunii, de 25 – 26 de grade si minime ce vor scadea spre 12 grade. Vremea se va incalzi in perioada 20 – 25 august, astfel ca, in medie se vor atinge maxime de 30 de grade si minime de 14 – 15 grade Celsius. Spre finalul lunii august este posibila o scadere a valorilor de temperatura, spre maxime in jur de 27 grade si minime de 12 – 13 grade, caracterizand un regim termic normal pentru aceasta perioada.

Instabilitatea atmosferica se va accentua la inceputul saptamanii, insa ploi pe arii mai extinse si posibil cantitati de apa mai insemnate se vor inregistra in ziua de 17 august. Ulterior, probabilitatea pentru ploi va fi redusa pana in 24 august, urmand sa creasca spre finalul lunii august.

In Transilvania, intervalul va debuta cu o vreme calduroasa, pe alocuri caniculara, cu o medie regionala a temperaturilor maxime de 32 – 34 de grade Celsius si minime in jur de 16 grade. Se va raci accentuat, in 18 si 19 august, cand media temperaturilor maxime nu va mai depasi 24 – 25 de grade, iar minimele vor fi, in general de 10 – 12 grade, cu valori mai scazute in depresiunile din estul regiunii. In perioada 20 – 25 august se va incalzi, pana la valori maxime, care vor fi in medie de 28 de grade si minime in jur de 13 grade, iar spre finalul celor doua saptamani de prognoza sunt estimate maxime usor mai coborate, in jur de 25 de grade si minime, in medie de 10 – 11 grade.

Instabilitatea atmosferica se va accentua la inceputul saptamanii, astfel ca, in zilele de 17 si 18 august, pe arii extinse vor fi averse, iar cantitatile de apa vor fi mai insemnate. Un alt interval cu ploi locale este posibil sa apara spre finalul lunii august, iar in restul intervalului, probabilitatea pentru ploi va fi mai redusa.

In Maramures, in prima zi a intervalului valul de caldura va persista, astfel ca, media maximelor pentru aceasta regiune va urca la 33 – 34 de grade, iar minimele vor fi de 17 – 18 grade. Racirea accentuata ce va urma dupa aceasta zi va determina o scadere a maximelor, pana la o medie de numai 24…25 de grade in zilele de 18 si 19 august, cand si minimele termice vor fi de 11 – 12 grade. Vremea se va incalzi in perioada 20 – 25 august, astfel ca, in medie se vor atinge maxime de 28 de grade si minime de 13 – 14 grade, iar spre finalul lunii este posibila o scadere usoara de temperatura.

Instabilitatea atmosferica se va accentua la inceputul saptamanii, insa ploi pe arii mai extinse si cantitati de apa mai insemnate se vor inregistra in ziua de 17 august. Ulterior, probabilitatea pentru ploi se va reduce, un alt episod cu ploi urmand sa apara dupa 24 august.

Zona Moldovei este caracterizata in primele doua zile ale intervalului de o vreme calduroasa, pe alocuri caniculara indeosebi in jumatatea sudica a regiunii, cu o medie a maximelor in jurul valorii de 34 de grade, si a minimelor de 17 – 18 grade Celsius. Se va raci si in aceasta regiune, in zilele de 18 si 19 august, cand media temperaturilor maxime nu va mai depasi 26 de grade, iar cea a minimelor va fi, in general, de 13 – 15 grade. In restul intervalului nu sunt estimate variatii mari de temperatura, maximele urmand a fi in medie de 26 – 28 de grade, iar minimele de 14 – 16 grade. Valori termice mai scazute vor fi posibile dupa 27 august.

In 17 si 18 august se vor semnala averse pe arii extinse, iar mai ales in nordul regiunii si in dealurile subcarpatice, cantitatile de apa vor fi mai insemnate. In ultima decada a lunii august, ploile se vor semnala pe arii restranse, probabilitatea de aparitie a acestora urmand sa creasca in zilele de 25 si 26 august.

In Dobrogea, pana in 19 august vremea va fi in general calduroasa, local caniculara in partea continentala a regiunii, insa temperaturile maxime vor atinge doar izolat 34 – 35 de grade, iar minimele vor avea o medie regionala de 19 – 21 de grade. Racorirea vremii se va resimti si in aceasta regiune dupa mijlocul saptamanii, cand sunt estimate maxime, in medie de 27 – 29 de grade, valori ce se vor mentine fara variatii semnificative, pana aproape de finalul lunii august. Minimele termice din aceasta perioada se vor incadra intr-un ecart mediu de 16 – 18 grade Celsius.

Regimul pluviometric se va mentine in general deficitar, cu exceptia zilelor de 18 si 19 august, cand se vor semnala ploi locale.

In Muntenia, in primele doua zile ale intervalului va fi canicula in cea mai mare parte a regiunii, cu o medie a temperaturilor maxime de 35 – 36 de grade. Incepand cu ziua de 18 august vremea va intra intr-un proces de racire, astfel ca, media temperaturilor maxime va scadea la 32 de grade, iar pe 19 august la 28 de grade. In perioada 20 – 26 august se va incalzi din nou, iar vremea va deveni calduroasa, cu medii ale temperaturilor maxime, in general, de 30 – 31 de grade, iar spre finalul perioadei sunt posibile valori mai scazute, la o medie de 28 de grade. Temperaturile minime vor avea o evolutie asemanatoare, respectiv, o medie a acestora mai ridicata in primele zile, cand se vor atinge 17 – 18 grade, apoi se vor situa in jurul valorii de 16 grade.

Se vor semnala averse in 18 si 19 august, iar in restul intervalului, prognoza indica o probabilitate redusa de aparitie a fenomenelor de instabilitate atmosferica.

In Oltenia, in primele doua zile ale intervalului va fi canicula in cea mai mare parte a regiunii, cu o medie a temperaturilor maxime de 36 de grade Celsius si minime medii, in general, de 18 – 19 grade. Racirea estimata ulterior va determina un regim al maximelor termice la nivelul regiunii, in scadere accentuata spre 28 de grade in ziua de 19 august si minime ce se vor situa in jurul valorii de 15 grade. Vremea se va incalzi in perioada 20 – 26 august, astfel ca, in medie, se vor atinge maxime de peste 30 de grade si minime de 16…17 grade. Spre finalul lunii august este posibila o scadere a valorilor de temperatura, spre maxime in jur de 28 de grade si minime de 14 grade, caracterizand un regim termic apropiat de normal pentru aceasta perioada.

Fenomene asociate instabilitatii atmosferice sunt estimate pentru 17 si 18 august, insa doar pe arii restranse vor fi averse mai insemnate cantitativ. In restul intervalului, prognoza indica o probabilitate destul de redusa pentru ploi, regimul pluviometric urmand a se mentine deficitar.

La munte, vremea va fi calda la inceputul intervalului, insa odata cu accentuarea graduala a instabilitatii atmosferice, temperatura va scadea semnificativ, de la o medie a temperaturilor maxime de 24 de grade in prima zi, la 15 – 16 grade Celsius. In perioada 20 – 25 august se va incalzi, iar media maximelor pentru intreaga zona va urca la 18 grade, urmand sa scada din nou la 16 grade spre finalul lunii. Temperaturile minime vor avea o evolutie asemanatoare, respectiv, o medie a acestora mai ridicata in primele zile, cand se vor atinge 14 – 15 grade, apoi va scadea, iar pana spre finalul intervalului va oscila intre 8 si 11 grade.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE