In 2020, numarul sacrificarilor la porcine, ovine si caprine a crescut, comparativ cu anul precedent, iar greutatea la carcasa s-a majorat la ovine, caprine, porcine si bovine, in timp ce la pasari s-a redus, arata datele Institutului National de Statistica (INS).
Numarul sacrificarilor si greutatea in carcasa au crescut la ovine si caprine, in luna decembrie 2020, fata de luna decembrie 2019, iar la bovine, porcine si la pasari au scazut.
La specia porcine, anul trecut s-au sacrificat 4,528 milioane de capete, cu 3,2% mai multe fata de anul anterior. Productia de carne de porc consemnata a fost de 410.893 tone in 2020, fata de 401.793 de tone in 2019.
In ceea ce priveste sacrificarea ovinelor si caprinelor, datele INS arata un total de 7,36 milioane de capete in 2020, in crestere fata de 2019 cu 25%. Anul trecut s-a obtinut o productie de carne din aceste specii de 87.005 tone, comparativ cu 56.254 de tone in 2019.
In 2020 au fost sacrificate 566.000 de capete de bovine, in scadere cu 13,1% fata de 2019. Productia de carne obtinuta in 2020 de la animalele sacrificate a ajuns 93.537 tone, fata de 89.284 tone in 2019.
Potrivit datelor INS, sacrificarile de pasari au depasit 291,1 milioane de capete, in scadere cu 2,9% fata de 2019. Productia de carne obtinuta a fost de 490.234 tone, fata de 496.839 de tone in 2019.
Greutatea medie in carcasa consemnata in 2020 a fost de 165,3 kilograme la bovine, 90,7 kilograme la porcine, 11,8 kilograme la ovine/caprine si 1,7 kilograme la pasari.
Potrivit INS, datele provizorii privind anul 2020 sunt obtinute din insumarea datelor lunare ale anului respectiv.
INS precizeaza ca datele lunare privind sacrificarile totale de animale si pasari sunt obtinute prin insumarea datelor provenite din cercetarea statistica lunara pentru unitatile industriale specializate (abatoare), care furnizeaza date privind productia de carne (numarul de capete sacrificate, greutatea in viu si greutatea in carcasa a acestora).
Cercetarea statistica este de tip exhaustiv (datele se colecteaza de la circa 200 de operatori economici) si se adreseaza tuturor intreprinderilor din intreaga tara care au activitate principala sau secundara „Productia si conservarea carnii”. De asemenea, sunt folosite si estimari ale sacrificarilor din afara abatoarelor, respectiv numarul de animale si pasari sacrificate si greutatea in viu a acestora realizate de specialistii directiilor agricole judetene ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.