In nordul si vestul Europei, unii cultivatori de legume se gandesc sa opreasca activitatea din cauza loviturii financiare cauzata de criza energetica, care ameninta aprovizionarea cu alimente, noteaza Reuters.
Cresterea preturilor la electricitate si gaze va afecta legumele crescute in sera, precum tomate, ardei si castraveti, dar si culturile care trebuie depozitate la rece, precum mere, ceapa sau andive.
Acestea din urma necesita un consum mare de energie.
Dupa ce bulbii sunt recoltati toamna, ei sunt depozitati in spatii frigorifice si ulterior replantati in containere cu temperatura controlata pentru o productie pe intreaga perioada a anului.
Citeste si: Fonduri europene pentru instalarea de panouri fotovoltaice: peste 3.000 de dosare acceptate
„Ne punem intrebarea daca la iarna vom mai recolta ceea ce este deja in camp”, a spus Emmanuel Lefebvre.
Legumicultorii europeni avertizeaza ca vor exista probleme de aprovizionare.
Aceasta asteptata lovitura data productiei, precum si cresterea ulterior a preturilor, inseamna ca supermarketurile ar putea sa treaca la legume produse in tari mai calde precum Maroc, Turcia, Tunisia si Egipt.
Potrivit fermierilor, cresterea pretului gazelor este cel mai important cost cu care se confrunta cei care cultiva legume in sere.
In paralel, doi fermieri francezi care si-au reinnoit contractele cu furnizorul de electricitate pentru 2023 spun ca preturile sunt de peste 10 ori mai mari decat in 2021.
„In saptamanile urmatoare voi face planurile pentru noul sezon si nu stiu ce sa fac”, spune Benjamin Simonot-De Vos, care cultiva castraveti, tomate si capsuni in sudul Parisului.
„Daca lucrurile vor continua asa nu are sens sa incep un nou an. Nu este sustenabil”, a adaugat Benjamin Simonot-De Vos.
Fermierii europeni trebuie sa faca fata nu numai cresterii explozive a preturilor la energie.
Preturile la ingrasaminte, ambalare si transport cresc si ele, ceea ce pune in pericol marjele operationale ale fermierilor.
„Ne confruntam cu o crestere generala a costurilor de productie de aproximativ 30%”, spune Johannes Gross, director adjunct de vanzari la cooperativa agricola Reichenau-Gemüse din Germania, care detine sere care se intind pe aproximativ 60 de hectare.
Energia a fost responsabila pentru jumatate pana la doua treimi din costurile suplimentare, a precizat Johannes Gross.
„Unii colegi se gandesc sa lase serele goale pentru a-si mentine costurile la cel mai scazut nivel posibil. Nimeni nu stie ce se va intampla anul urmator”, a adaugat Johannes Gross.
La randul sau, Asociatia reprezentativa a proprietarilor de sere din Tarile de Jos, Glastuinbouw Nederland, spune ca pana la 40% din cei 3.000 de membri ai sai se confrunta cu probleme financiare.
Chiar si in tarile care beneficiaza de soare din abundenta, cum este Spania, cultivatorii de fruct si legume se lupta cu o crestere de 25% a preturilor la ingrasaminte.
In aceste conditii, directorul executiv al British Growers Association, Jack Ward, a precizat ca este inevitabil ca productia de fructe si legume sa se mute in tarile cu o clima mai calda.
„Vom muta productia din ce in ce mai in sud, pana in Spania, Maroc si unele parti din Africa”, a spus Jack Ward.