Fermierii vor primi 1.500 de lei/ha, despagubiri pentru seceta (proiect)

Facebook
Twitter

Fermierii vor primi despagubiri pentru seceta de pana la 1.500 de lei pe hectar, pentru culturile infiintate in toamna anului 2021, se arata intr-un proiect de OUG publicat de Ministerul Agriculturii.   

„Prin prezenta ordonanta de urgenta se recunoaste manifestarea fenomenului de seceta pedologica in agricultura in anul 2022 si se instituie o schema de ajutor de stat, avand ca obiectiv acordarea de compensatii sub forma de grant financiar producatorilor agricoli care au infiintat culturi in toamna anului 2021 si au fost afectate de seceta pedologica”, se arata in document.

Astfel, se acorda ajutor de stat beneficiarilor care au infiintat in toamna anului 2021 culturi de grau, secara, triticale, orz, orzoaica, ovaz si rapita, iar acestea au fost afectate de seceta pedologica in grade de afectare cuprinse intre 30% si 100% conform proceselor-verbale de constatare si evaluare a pagubelor.

Citeste si: Casa de Comert Unirea, resuscitata de ministrul Daea. Care sunt planurile sefului MADR?

„Grantul financiar unitar este in cuantum maxim de 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de 100% care este prevazut in procesul – verbal de constatare si evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturile mentionate.

Daca gradul de afectare prevazut in procesul – verbal de constatare si evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturile mentionate la art. 5, este cuprins in intervalul 30% pana la 100%, cuantumul grantului financiar unitar care se poate acorda se diminueaza procentual corespunzator si se obtine prin inmultirea cuantumului maxim cu procentul de afectare prevazut in procesul – verbal”, potrivit proiectului.

Sumele reprezentand grant financiar care se pot acorda unui beneficiar se determina prin inmultirea cuantumului maxim al grantului financiar unitar mentionat cu gradul de afectare prevazut in procesul – verbal de constatare si evaluare a pagubelor si cu suprafata calamitata prevazuta in procesul – verbal de constatare si evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturile mentionate, iar rezultatul obtinut se imparte la o suta, se mentioneaza in document.

„Beneficiarii prezentei scheme sunt producatorii agricoli care au infiintat culturi in toamna anului 2021 si au fost afectate de seceta pedologica in grade de afectare cuprinse intre 30% si 100% conform proceselor-verbale de constatare si evaluare a pagubelor la culturi, respectiv: producatorii agricoli persoane fizice; producatorii agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016, cu modificarile si completarile ulterioare; producatorii agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare”, precizeaza proiectul de act normativ.

Beneficiarii care indeplinesc criteriile de eligibilitate depun/transmit la Directiile Agricole Judetene o cerere de solicitare a grantului financiar care cuprinde si declaratia pe proprie raspundere ca nu se afla in reorganizare, lichidare sau faliment, conform evidentelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), la data depunerii solicitarii pentru ajutor.

Cererile si documentele prevazute se depun/transmit in termen de 15 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

Schema nu se cumuleaza cu alte ajutoare de stat sau ajutoare „de minimis” cu aceleasi costuri eligibile identificabile.

Compensatiile acordate ca ajutor de stat sub forma de grant financiar unitar pe hectar, pentru fiecare cultura afectata, reprezinta maximum 40% din cheltuielile eligibile, respectiv maximum 40% din cheltuielile tehnologice prevazute in Tehnologiile cadru la culturi recolta 2021-2022, realizate de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii si Dezvoltare Rurala (ICEADR) si corespund cerintelor din Orientarile UE.

Potrivit proiectului MADR, schema trebuie notificata la Comisia Europeana in baza articolului 108 (3) din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene, fiind considerata ajutor de stat.

Schema se aplica pe intreg teritoriul Romaniei pana la data de 31 decembrie 2022.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE