Prognoza ANM: vremea se raceste in toata tara. Care sunt sansele de precipitatii?

Facebook
Twitter

In urmatoarele doua saptamani, vremea se va raci in toata tara, iar sansele de aparitie a ploilor va fi foarte ridicata. In zonele de munte, temperaturile vor cobori chiar si sub 0 grade Celsius, se arata in prognoza ANM.

In Banat, valorile termice diurne vor fi in scadere in prima saptamana din interval, de la medii regionale in jurul a 16 grade, pana spre 7 – 8 grade, valori apropiate de normele perioadei.

In a doua jumatate a intervalului, temperaturile maxime vor avea tendinta de crestere pana spre medii in jurul a 11 grade.

Valorile nocturne vor avea variatii in primele zile din interval, cu medii ce vor avea tendinta de crestere de la patru grade, spre opt grade, dar dupa data de 18 noiembrie, media minimelor se va mentine la 3 – 4 grade. Probabilitatea de ploaie va fi ridicata in intervalul 17-21 noiembrie si cu tendinta de crestere dupa 25 noiembrie.

In Crisana, temperaturile maxime vor fi in scadere in prima jumatate a intervalului, de la medii in jurul a 15 grade, pana la 8 grade, in limite normale pentru a doua decada a lunii noiembrie.

Citeste si: APIA plateste subventia la motorina. Cati bani vor primi beneficiarii?

In a doua saptamana din interval, temperaturile diurne vor avea tendinta de crestere pana spre medii in jurul a 11 grade.

Valorile medii nocturne vor avea tendinta de crestere de la 3 – 4 grade, spre 7 grade, dar dupa data de 17 noiembrie, media minimelor va fi in scadere si va oscila usor intre doua si patru grade. Probabilitatea de precipitatii va fi ridicata in intervalul 17-21 noiembrie si cu tendinta de crestere dupa 25 noiembrie.

In Transilvania, in prima saptamana din interval, valorile termice diurne vor avea tendinta de scadere de la medii de 11 – 12 grade, spre 4 – 5 grade. In a doua jumatate a intervalului, temperaturile maxime vor avea tendinta de crestere pana spre medii de 8 – 9 grade.

Temperaturile minime vor avea variatii in primele zile din interval, cu medii ce vor creste de la -1 grad spre 5 grade, dar dupa data de 17 noiembrie media minimelor va oscila in jurul a zero grade.

Probabilitatea pentru precipitatii va fi ridicata in intervalul 17 – 22 noiembrie, cu tendinta de crestere dupa 25 noiembrie.

In Maramures, valorile termice diurne vor fi in scadere pana in data de 18 noiembrie, de la medii de 11 – 12 grade, pana la 5 – 6 grade. Ulterior, temperaturile maxime vor avea tendinta de crestere pana spre medii in jurul a noua grade.

Valorile nocturne vor avea variatii in primele zile din interval, cu medii ce vor avea tendinta de crestere de la zero grade, spre 4 – 5 grade, dar dupa data de 18 noiembrie, media minimelor se va mentine in jurul a un grad Celsius.

Probabilitatea pentru precipitatii va fi ridicata indeosebi in intervalul 17 – 22 noiembrie, precum si dupa data de 25 noiembrie.

In Moldova, la inceputul intervalului, valorile diurne vor creste usor, de la medii de noua grade, spre 12 grade. Incepand cu data de 16 noiembrie, vremea se va raci semnificativ, iar la finalul primei saptamani, mediile maximelor vor ajunge la un grad.

Apoi, valorile termice diurne vor creste din nou spre medii de 6 – 7 grade, normale pentru aceasta perioada din an. Valorile nocturne vor avea usoare variatii in primele zile din interval, cu medii in jurul a trei grade.

Dupa data de 17 noiembrie, media minimelor va fi in scadere pana la mijlocul intervalului (intre -4 si -3 grade), dupa care creste usor pana la doua grade. Probabilitatea pentru precipitatii va fi ridicata in intervalul 17 – 22 noiembrie si dupa 26 noiembrie.

In Dobrogea, in primele zile ale intervalului, valorile diurne vor creste usor, de la medii de 12 grade, spre 15 grade. Din data de 16 noiembrie, vremea se va raci semnificativ, iar spre finalul primei saptamani, mediile maximelor vor ajunge la 5 grade.

Ulterior, temperaturile maxime vor creste din nou spre medii de 10 – 11 grade, valori apropiate de normele perioadei. Temperaturile nocturne vor avea usoare variatii in primele zile din interval, cu medii in jurul a 7 grade.

Dupa data de 17 noiembrie, media minimelor va fi in scadere pana la mijlocul intervalului, spre 3 – 4 grade, apoi va creste usor pana la 5 – 6 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi ridicata in intervalul 17 – 22 noiembrie.

In Muntenia, la inceputul perioadei de prognoza, valorile diurne vor creste usor, de la medii de 12 grade, spre 15 grade. Din data de 16 noiembrie, vremea se va raci semnificativ, iar spre finalul primei saptamani, mediile maximelor vor ajunge la 5 – 6 grade.

Ulterior, temperaturile maxime vor creste din nou spre medii de 10 – 11 grade. Temperaturile minime nu vor avea variatii semnificative pe tot parcursul intervalului, iar mediile acestora vor oscila in general intre un grad si trei grade. Sanse de ploaie vor fi in intervalul 17 – 22 noiembrie.

In Oltenia, in primele zile ale intervalului, temperaturile maxime vor avea usoare variatii in jurul a 13 grade. Din data de 16 noiembrie, vremea se va raci, iar la finalul primei saptamani, mediile maximelor vor ajunge la sase grade.

Ulterior, valorile diurne vor creste din nou spre medii de 9 – 10 grade – apropiate de normele perioadei. Valorile din timpul noptilor nu vor avea variatii semnificative pe tot parcursul intervalului, iar mediile acestora vor oscila in general intre un grad si trei grade. Probabilitatea pentru ploi va fi ridicata in intervalul 17 – 22 noiembrie.

La munte, temperaturile maxime vor fi in scadere in prima jumatate a intervalului, de la medii de 9 – 10 grade, pana spre zero grade – valori apropiate de normele pentru a doua decada a lunii noiembrie. In a doua saptamana din interval, temperaturile diurne vor avea tendinta de crestere usoara pana spre medii in jurul a patru grade.

Valorile nocturne vor avea usoare variatii in primele zile din interval, cu medii in jurul a un grad. Dupa data de 17 noiembrie, media minimelor va fi in scadere, iar pana la sfarsitul intervalului de anticipatie va oscila in jurul a -2 grade. Probabilitatea de precipitatii va fi ridicata in intervalul 17 – 22 noiembrie si cu tendinta de crestere dupa data de 25 noiembrie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE