Prognoza ANM: temperaturile scad spre sfarsitul saptamanii. Cum va fi vremea la sfarsit de octombrie?

Facebook
Twitter

Vremea se va raci semnificativ spre sfarsitul saptamanii, insa temperaturile vor creste din nou dupa 22 octombrie si spre sfarsitul lunii, se arata in prognoza ANM.

In Banat, intervalul va debuta cu valori termice diurne peste normele climatologice, respectiv o medie a temperaturilor de 20 – 21 de grade, apoi in 20 si 21 octombrie scaderea de temperatura va fi semnificativa, pana la o medie regionala de 14 grade.

Ulterior, vremea se va incalzi din nou, iar pana spre finalul lunii octombrie, media regionala a temperaturilor maxime va fi de 19 – 21 de grade.

Evolutia va fi asemanatoare si pentru temperaturile minime, ce vor prezenta o medie de 6 – 8 grade, cu exceptia zilelor de 21 si 22 octombrie, cand se vor inregistra valori mai scazute, spre 0 – 2 grade.

Probabilitatea pentru ploi locale va fi mai ridicata in perioada 23 – 27 octombrie.

In Crisana, vremea va fi calda la inceputul intervalului, cand media regionala a temperaturilor maxime va fi de 20 – 21 de grade, apoi se va raci accentuat, iar in 20 si 21 octombrie se va ajunge la valori diurne de numai 12 – 13 grade.

Vremea se va incalzi spre finalul saptamanii, cand se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime in jur de 18 grade, valori ce se vor mentine fara modificari semnificative pana spre finalul lunii octombrie.

Citeste si: Anuntul ministrului Daea: primele sume de bani au plecat catre fermieri

Temperaturile minime vor prezenta o medie de 6 – 8 grade, cu exceptia zilelor de 21 si 22 octombrie, cand se vor inregistra valori de numai 0 – 2 grade. Sunt posibile ploi izolate si slabe in 20 octombrie, iar local si temporar si dupa 23 octombrie.

In Transilvania, in primele zile ale saptamanii, media temperaturilor maxime va fi de 18 – 19 grade, iar cea a temperaturilor minime va oscila intre 3 si 6 grade. In 20 si 21 octombrie, vremea se va raci, astfel ca valorile termice diurne vor fi, in medie, de 10 – 12 grade, iar minimele vor deveni preponderent negative, la o medie regionala de -2 grade.

Incepand din 22 octombrie, vremea va intra intr-un proces de incalzire, astfel incat in a doua saptamana de prognoza se vor inregistra valori termice peste mediile multianuale, maxime in general de 16 – 18 grade si minime de 4 – 6 grade.

Pe arii restranse va ploua in 19 si 20 octombrie, iar perioade in care se vor semnala ploi vor fi si dupa 23 octombrie.

In Maramures, vremea va fi calda in primele doua zile ale intervalului, cu o medie a temperaturilor maxime in jurul a 20 de grade, apoi racirea va fi treptata dar semnificativa, iar in 20 si 21 octombrie se va ajunge la valori diurne de 10 – 11 grade.

Dupa aceste zile cu vreme rece, se va incalzi din nou, iar pana spre finalul lunii octombrie, media regionala a temperaturilor maxime va fi de 16 – 18 grade.

Evolutia va fi asemanatoare si pentru temperaturile minime, cele mai reci dimineti cu temperaturi minime preponderent negative in jurul a -2 grade, urmand a se inregistra in 21 si 22 octombrie, iar in restul intervalului media acestora va fi de 4 – 6 grade.

Local si temporar va ploua in 19 si 20 octombrie, iar cu o probabilitate destul de ridicata si dupa data de 23 octombrie.

In Moldova, vremea va deveni calda pentru aceasta data la inceputul saptamanii, cu o medie a valorilor diurne ce va creste de la 18 grade in prima zi, pana spre 21 – 22 de grade, in 18 octombrie, iar minimele de asemenea in crestere treptata vor atinge 4 – 7 grade.

Racirea vremii va fi accentuata in zilele de 20 si 21 octombrie, cand vor fi temperaturi maxime in jurul valorii de 10 grade si minime de numai 0 – 2 grade.

Incepand din 23 octombrie si pana spre finalul lunii sunt estimate temperaturi peste normele climatologice, respectiv o medie regionala a maximelor de 17 – 19 grade si de 6 – 8 grade pentru minime.

Se vor semnala ploi slabe in zilele de 19 si 20 octombrie, iar in restul intervalului regimul pluviometric va fi in general deficitar. Totusi, in a doua saptamana vor fi intervale in care vor fi posibile precipitatii.

In Dobrogea, temperatura va fi in crestere usoara si treptata in prima jumatate a saptamanii, astfel ca valorile termice diurne vor atinge o medie de 20 de grade in ziua de miercuri (19 octombrie), iar cele nocturne, de 10 – 12 grade in dimineata zilei de joi (20 octombrie).

Ulterior, racirea vremii se va resimti si la nivelul acestei regiuni, prin medii ale temperaturilor maxime de 12 grade si minime in jurul a 4 grade.

Pentru a doua saptamana sunt estimate temperaturi mai ridicate decat mediile multianuale, maxime ce se vor situa in general peste 18 grade si minime in medie de 9 – 10 grade.

Regimul pluviometric se va mentine deficitar pana la finalul lunii octombrie. Sunt posibile ploi slabe in 20 octombrie, iar in restul intervalului probabilitatea pentru precipitatii va fi redusa.

In Muntenia, vremea va deveni calda pentru aceasta perioada la inceputul saptamanii, cu o medie a valorilor diurne ce va creste de la 18 grade in prima zi, pana spre 22 de grade in 19 octombrie.

Racirea vremii va fi accentuata in perioada 20 – 22 octombrie cand vor fi temperaturi maxime in medie de 13 – 14 grade.

Incepand din 23 octombrie si pana spre finalul lunii, vremea va redeveni calda pentru aceasta perioada, cu o medie regionala a maximelor de 18 – 20 grade.

Temperaturile minime vor prezenta o medie de 3 – 5 grade in primele trei zile, in 20 octombrie este estimata o crestere pana spre 9 grade, iar in 21 si 22 octombrie, acestea se vor apropia de un grad, cel mult doua grade.

Dupa aceste nopti reci, la fel ca si in cazul temperaturilor maxime, se va inregistra o crestere apreciabila pana la o medie a minimelor de 6 – 8 grade.

Ploi slabe pot aparea pe data de 20 octombrie, iar in restul intervalului probabilitatea pentru precipitatii va fi in general redusa.

In Oltenia, valorile termice diurne vor fi in crestere usoara de la 18 grade in prima zi a intervalului de prognoza, pana spre 22 de grade in 19 octombrie.

Racirea vremii se va resimti si in aceasta regiune in perioada 20 – 22 octombrie, cand vor fi temperaturi maxime in general de 13 – 16 grade.

Incepand din 23 octombrie si pana spre finalul lunii, vremea va redeveni calda pentru aceasta perioada, cu o medie regionala a maximelor de 18 – 20 grade.

Temperaturile minime vor prezenta o medie de 4 – 5 grade, in primele trei zile, in 20 octombrie este estimata o crestere pana spre 9 grade, iar in 21 si 22 octombrie, acestea se vor apropia de 1 – 3 grade.

In a doua saptamana, media temperaturilor minime va fi de 6 – 8 grade. Regimul pluviometric se va mentine deficitar pana la finalul lunii octombrie.

Totusi, in a doua saptamana vor fi intervale in care vor fi posibile precipitatii.

La munte, in primele trei zile ale intervalului de prognoza, media temperaturilor maxime la nivelul zonei va fi de 12 – 14 grade, iar a celor minime de 3 – 5 grade.

Vremea se va raci accentuat in 20 si 21 octombrie, cand se vor atinge maxime in jurul valorii de 4 grade si minime negative in aproape toata zona montana, la o medie a valorilor de -4 grade.

Pentru a doua saptamana de anticipatie sunt prognozate maxime in general peste 10 grade si minime, in medie de 3- 4 grade.

Local si temporar vor fi precipitatii slabe in zilele de 19 si 20 octombrie, cand in zona inalta, ploile se vor transforma in lapovita si ninsoare. Probabilitatea pentru precipitatii va fi destul de ridicata si dupa data de 23 octombrie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE