15,8 milioane de euro pentru agricultura romaneasca, intre 2023 si 2027

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, a participat in perioada 17-18 octombrie 2022 la reuniunea Consiliului Agricultura si Pescuit, care s-a desfasurat la Luxemburg. Regasiti atasat interventiile sustinute in cadrul lucrarilor Consiliului.

Totodata, MADR anunta ca a fost transmisa oficial Comisiei Europene, prin sistemul electronic pentru schimbul securizat de informatii, in data de 18 octombrie 2022, varianta finala a Planului National Strategic 2023-2027 al Romaniei, dupa operarea si integrarea tuturor observatiilor formulate de Comisia Europeana.

Pe parcursul ultimelor luni a avut loc un proces intens de negociere cu serviciile Comisiei Europene, in vederea clarificarii tuturor observatiilor formulate cu privire la Planul National Strategic, comunicate in luna mai a.c., astfel incat sa raspunda cat mai bine cerintelor cadrului normativ european si a exigentelor Comisiei Europene.

Citeste si: APIA plateste subventiile pe suprafata in avans. Ce procent va fi acordat?

Totodata, in vederea respectarii principiului parteneriatului, pe parcursul revizuirii Planului au fost organizate dezbateri in cadrul structurilor parteneriale constituite pentru elaborarea Planul National Strategic.

Specialistii din minister, in dialog permanent cu fermierii si cu structurile asociative din domeniu, au putut realiza cel mai important document pentru agricultura si dezvoltare rurala.

Dialogul pe care l-am avut cu comisarul Janusz Wojciechowski pe problemele sensibile ne-a ajutat sa trecem peste obstacolele momentului.

Este documentul programatic pentru perioada 2023-2027, cu obiective clare pentru dezvoltarea agriculturii, industriei alimentare si a satului romanesc.

Subventiile pe unitatea de suprafata si pe cap de animal, sumele destinate investitiilor in irigatii, independenta energetica, dotarea cu tehnica agricola si industria alimentara vor contribui la cresterea si diversificarea productiei in vederea asigurarii hranei, cresterea veniturilor si reducerea impactului negativ asupra mediului.

In vederea realizarii acestor obiective, Romania beneficiaza de o suma de 15,8 miliarde euro pentru perioada 2023-2027”, a declarat ministrul Petre DAEA.

Documentul programatic prevede circa 6 miliarde euro pentru investitii in agricultura si dezvoltare rurala, 9,78 miliarde euro pentru acordarea subventiilor in agricultura si 151,7 milioane euro pentru masuri de piata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE