padure de vanzare

Ministerul Mediului: buget de 100 de milioane de euro pentru refacerea suprafetelor forestiere

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Mediului anunta lansarea unor proiecte care au ca scop refacerea suprafetelor forestiere afectate. Proiectele vor fi demarate cu un buget de 100 de milioane de euro  din PNRR, anunta institutia.

“Finantam, prin Planul National de Redresare si Rezilienta, refacerea suprafetelor forestiere acolo unde fondul forestier a fost afectat de factori biotici, abiotici, de fenomene meteo, furtuni, doboraturi.

Avem un buget de 100 milioane de euro.

Citeste si: FAO: preturile la alimente, mai mici in ianuarie 2023, dar inca departe de varful din martie 2022

Este un nou inceput pentru padurile din Romania, cu un buget fara precedent, care permite ca judetele care au suprafete foarte mici de padure, sa beneficieze de aceste scheme de finantare, sa refaca ecosistemele, sa refaca echilibrul natural, ecologic in acele judete.

In total, vom impaduri peste 56.000 hectare pana in 2026 prin cele doua linii de finantare: cea destinata reimpaduririlor, pe care o lansam astazi, si schema privind infiintarea de paduri noi, lansata in noiembrie 2022.

Schimbarile climatice pot fi prevenite si acest fenomen poate fi incetinit doar daca actionam pe cele doua planuri: reducem emisiile si crestem capacitatea de sechestrare a carbonului la nivel mondial”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos.

Potrivit unui comunicat al institutiei, alocarea financiara totala acordata prin PNRR pentru subinvestitia C2/I.1.B. – Refacerea potentialului forestier este de 491,9 milioane lei, iar sesiunea de depunere a proiectelor a demarat joi, 16 februarie, la ora 12:00.

Potrivit sursei citate, beneficiarii acestei masuri sunt: detinatori publici de teren de impadurit – Regia Nationala a Padurilor – Romsilva; Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Silvicultura “Marin Dracea”; Regia Autonoma “Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat”; unitatile administrativ-teritoriale (comune, orase, municipii, pentru domeniul public si privat detinut de catre acestea); alte persoane juridice de drept public, precum si formele asociative ale acestora, precum si detinatori privati de teren de impadurit (persoanele fizice; persoanele fizice autorizate; intreprinderile individuale; intreprinderile familiale; societatile comerciale; asociatiile si fundatiile; alte persoane juridice de drept privat; formele asociative ale acestora).

Prin intermediul acestui apel se acorda finantare pentru realizarea tintelor cuprinse in Investitia 1, Subinvestitia 1.B, respectiv acordarea de sprijin pentru refacerea potentialului forestier afectat de incendii, de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamitati naturale, de infestari ale plantelor cu organisme daunatoare si de evenimente catastrofale.

Apelul de finantare este de tip necompetitiv, va fi deschis pana la data de 23 ianuarie 2026, ora 23:59, pentru toti solicitantii eligibili, pe principiul “primul venit, primul servit”, in limita bugetului maxim alocat.

Calendarul propus pentru Investitia 1. Campania nationala de impadurire si reimpadurire prin PNRR mentioneaza realizarea a cel putin 25.000 de hectare suprafete noi de teren impadurite sau reimpadurite pana la 31 decembrie 2023, iar pana la 30 iunie 2026 realizarea a 56.700 de hectare astfel de suprafete.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE