ansvsa a facut un pact cu supermarketurile

FAO: preturile la alimente, mai mici in ianuarie 2023, dar inca departe de varful din martie 2022

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Indicele FAO legat de preturile la alimente a inregistrat o medie de 131,2 puncte in ianuarie, cu 0,8% mai putin fata de luna precedenta si cu 17,9% sub varful atins in martie 2022.

Indicele urmareste modificarile lunare ale preturilor internationale la produsele alimentare comercializate in mod curent.

Indicii de pret pentru uleiurile vegetale, lactate si zahar au determinat declinul din ianuarie, in timp ce indicii pentru cereale si carne au ramas in mare parte stabili.

In luna ianuarie, indicele FAO al preturilor la cereale a ramas practic neschimbat (in crestere cu doar 0,1 la suta) fata de luna decembrie si s-a situat cu 4,8 la suta peste nivelul sau de anul trecut.

Preturile internationale pentru grau au scazut cu 2,5%, deoarece productia din Australia si Federatia Rusa a fost mai mare decat cea estimata.

Citeste si: Top conditii de care trebuie sa tii cont primavara aceasta pentru cultivarea ovazului in camp

Preturile mondiale la porumb au crescut marginal din cauza cererii puternice de exporturi din Brazilia si a ingrijorarilor legate de conditiile secetoase din Argentina.

Cu toate acestea, preturile internationale pentru orez au crescut cu 6,2% fata de decembrie, influentate de disponibilitatea mai redusa, cererea locala puternica in unele tari exportatoare din Asia si evolutia cursului de schimb.

Indicele FAO al preturilor la uleiurile vegetale a scazut cu 2,9% in ianuarie.

Preturile mondiale pentru uleiurile de palmier si soia au scazut pe fondul cererii globale de import reduse, in timp ce preturile pentru uleiurile de floarea soarelui si de rapita au scazut din cauza disponibilitatilor ample de export.

Indicele FAO al preturilor la produsele lactate a fost in medie cu 1,4% mai mic fata de luna decembrie, preturile la unt si lapte praf scazand in urma cererii reduse din partea importatorilor de baza si a stocurilor crescute din Noua Zeelanda.

Preturile mondiale la branzeturi au crescut usor, determinate de o redresare a serviciilor de alimentatie si a vanzarilor cu amanuntul in Europa de Vest dupa vacanta de Anul Nou, precum si de evolutia cursului de schimb.

Indicele FAO al preturilor pentru carne a deviat nesemnificativ in ianuarie (in scadere cu doar 0,1% fata de decembrie).

Disponibilitatile ample de export au dus la scaderea preturilor pentru carnea de pasare, porc si bovine, in timp ce preturile de export la carnea de ovine au crescut din cauza cererii mai puternice de import.

Indicele FAO al preturilor pentru zahar a scazut cu 1,1% fata de luna decembrie.

Recolta consistenta in Thailanda si conditiile meteorologice favorabile din Brazilia au diminuat impactul asupra preturilor, influentate de ingrijorarilor cu privire la randamentele mai scazute ale culturilor in India, cresterea preturilor la benzina in Brazilia, care sustin cererea de etanol, precum si aprecierea realului brazilian fata de dolarul american.

In noul sau Raport privind cererea si oferta de cereale, publicat vineri de catre FAO, estimarile pentru productia mondiala de cereale in 2022 cresc; cu toate acestea, stocurile globale de cereale sunt prognozate sa se diminueze in 2022/23.

Productia globala de cereale in 2022 este acum estimata la 2 765 de milioane de tone, sau cu 1,7% sub rezultatul din 2021.

Revizuirile in crestere pentru Australia si Federatia Rusa indica acum o productie globala record la grau in 2022, in timp ce productia totala de cereale secundare este de asteptat sa scada cu 3,3% fata de anul precedent.

Prognoza pentru productia mondiala de orez a fost revizuita in scadere, deoarece productia mai mica decat cea estimata in China a avut o pondere mai mare decat revizuirile in crestere pentru Bangladesh si alte cateva tari.

Drept urmare, se estimeaza ca productia globala de orez va scadea cu 2,6% fata de recordul atins in 2021.

Pentru anul 2023, primii indicatori arata o potentiala extindere a suprafetelor pentru cultivarea graului de iarna in emisfera nordica, in special in Statele Unite ale Americii, determinata in principal de preturile ridicate la grau.

Cu toate acestea, costurile mari la ingrasaminte pot afecta aplicarea volumului necesar, cu impact negativ asupra randamentelor.

Preturile interne scazute ar putea duce la o reducere nesemnificativa a cultivarii graului in Federatia Rusa, cel mai mare exportator din lume, in timp ce efectele severe ca urmare a razboiului in Ucraina, se estimeaza ca vor duce la reducerea cu 40% a suprafetelor plantate cu grau de iarna.

Plantatii record sunt prognozate in India, stimulate de preturile de piata ridicate. De asemenea, in Pakistan se estimeaza plantari relativ mari, deoarece apa statatoare de la inundatiile din 2022 are un impact mai mic decat se anticipa initial.

In statele din emisfera sudica, majoritatea culturilor de cereale grosiere pentru 2023 au fost semanate. Brazilia ar putea inregistra plantari record de porumb, in timp in Argentina acestea ar putea scadea din cauza nivelurilor scazute de umiditate in sol.

Conditiile meteorologice sunt favorabile perspectivelor bune de productie a porumbului in Africa de Sud.

Rata de utilizare a cerealelor la nivel mondial in 2022/23 este acum estimata sa scada cu 0,7% fata de anul precedent, ajungand la 2 779 milioane de tone.

Rata de utilizare a porumbului este prevazuta sa scada, in timp ce rata de utilizarea a graului va creste iar cea de utilizare a orezului se modifica nesemnificativ de la un an la altul.

Prognoza pentru stocurile mondiale de cereale este fixata la 844 de milioane de tone la sfarsitul anului de comercializare, ce duce la scaderea raportului dintre stoc-utilizare la nivel mondial pentru 2022/2 pana la 29,5 la suta.

In noul sau raport, estimarile FAO pentru comertul international cu cereale in 2022/23 indica o scadere cu 1,7% fata de nivelul record al anului precedent, ajungand la 474 de milioane de tone.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE