In cadrul unui eveniment dedicat solutiilor de finantare pentru sectorul agroalimentar, Dimitrie Musca, unul dintre cei mai mari fermieri romani, a criticat in termeni duri conducerea politica a Romaniei, aratand ca alte tari au dat ajutoare mascate pentru a salva sectorul vacii de lapte.
Fermierul aradean a aratat ca polonezii sunt printre cei care platesc un asemenea ajutor, insa europarlamentarii lor ” se bat pentru tara la Bruxelles”.
Dimitrie Musca a spus ca pe fondul secetei si a lipsei furajelor, s-a ajuns sa „se ia laptele de la gura copiilor”, dand ca exemplu situatia din Vrancea, unde autoritatile nu gasesc de unde sa cumpere lapte pentru a continua programul laptele si cornul.
El a reprosat guvernantilor si oamenilor politici ca nu au dorinta de a salva vaca de lapte sau pe crescatorii de porci si efectiv nu fac nimic pentru a salva zootehnia romaneasca, in conditiile in care agricultura a ramas singurul mare sector productiv din economie.
Cand se anunta primele masuri de sprijin pentru crescatorii de vaci de lapte?
Crescatorii de vaci de lapte din Romania vor beneficia, din primavara anului 2023, de un ajutor pentru bunastarea animalelor, se arata in Planul National Strategic 2023 – 2027. Iata care sunt conditiile de accesare a sprijinului si modul in care se calculeaza cuantumul ajutorului financiar.
“Potrivit PNS 2023-2027, „beneficiarul acestei plati este crescator de animale care se incadreaza in categoria fermierilor activi (conform definitiei nationale) in intelesul articolului 4 din Regulamentul (UE) 2115/2021 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmeaza a fi elaborate de statele membre in cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) si finantate de Fondul european de garantare agricola (FEGA) si de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR) si de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 si (UE) nr. 1307/2013 ale Parlamentului European si ale Consiliului, detine animalele inregistrate in RNE (Registrul National al Exploatatiilor).
– detine o exploatatie autorizata sanitar-veterinar si solicita sprijin prin aceasta eco-schema pentru bovine femele vaci de lapte adulte
– animalele sa fie identificate si inregistrate conform sistemului oficial.
Acest sprijin este destinat sa acopere costurile suplimentare suportate si pierderile de venituri ca urmare a utilizarii de solutii alternative care sa conduca la reducerea utilizarii antibioticelor.
Citeste si: Avertizare pentru cooperativele agricole: depuneti situatiile financiare, altfel riscati radierea
Standarde actuale conform Directiva nr. 58/1998 privind protectia animalelor de ferma
1.Animalele sunt ingrijite de un personal suficient de numeros care detine aptitudinile, cunostintele si capacitatile profesionale adecvate.
2.Toate animalele detinute in sisteme de crestere, a caror bunastare depinde de o ingrijire frecventa acordata de oameni sunt inspectate cel putin o data pe zi. Animalele crescute sau detinute in alte sisteme sunt inspectate la intervale suficiente pentru a evita orice suferinte.
3.Libertatea de miscare a unui animal, in functie de specia careia ii apartine si in conformitate cu experienta dobandita si cu cunostintele stiintifice, nu trebuie ingradita astfel incat sa i se cauzeze animalului suferinte sau vatamari inutile.
4.Animalele care nu sunt tinute in adaposturi sunt, dupa caz si in masura posibilitatilor, protejate impotriva intemperiilor, a animalelor de prada si a riscurilor pentru sanatatea lor.
Conditii suplimentare care depasesc standardele superioare
- verificarea periodica a starii tehnice a echipamentelor de muls in vederea evitarii mulsului traumatic, verificare de cel putin 3 ori/an;
2.schimbarea mansoanelor aparatelor de muls la un interval de maxim 4 luni;
3.folosirea produselor de intretinerea ugerului premergator mulsului si post muls;
4.efectuarea anuala a unei actiuni suplimentare de trimaj pentru fiecare animal adult;
5. monitorizarea activitatii zilnice a animalelor: – monitorizarea fara soft, minim 3 observatii/zi; – monitorizare cu soft, ingesta, timp de rumegare, timp de odihna, timp de activitate(hiperactivitate), temperatura(abateri de la normal) cu baza de date pe 5 zile.
Cuantum total anual estimat:
Evitarea mulsului traumatic si bunastarea ugerului – 50,26 euro/UVM/an,
Sanatatea ongloanelor – 29,09 euro/UVM/an
Monitorizarea zilnica a animalelor – 20,83 euro/UVM/an
BOVINE
Total 50,26 + 29,09 + 20,83 = 100,18 euro/UVM/an
300.000 UVM/an x 100,18 euro/UVM = 30.054,000 mii euro
Beneficiarii interventiei trebuie sa respecte la nivelul intregii exploatatii agricole conditionalitatile stabilite in temeiul Regulamentului(UE) 2021/2115 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmeaza a fi elaborate de statele membre in cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) si prevazute in legislatia nationala.
Cerintele de baza si cerintele specifice se aplica la nivelul intregii exploatatii cu angajamente de bunastare a animalelor.” se mai arata in documentul emis de MADR.