Muresan(PPE): Romania va putea finanta lucrari de irigatii dupa revizuirea PNRR

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Statele membre pot cere modificarea Planului National de Redresare si Rezilienta pentru a creste eficienta alimentara si energetica. Acest lucru include si partea de investitii in agricultura si sisteme de irigatii, a anuntat eurodeputatul roman, Siegfried Muresan.

„Planurile nationale pot fi modificate pe criterii obiective, iar conflictul din Ucraina a generat in mod evident perturbari serioase in domeniul energetic si al industriei alimentare”, a spus Muresan, raportor al grupului PPE asupra Mecanismului european de Redresare si Rezilienta.

Citeste si: Ucraina se pregateste de recoltat cerealele, dar nu are unde sa le depoziteze

El spune insa ca modificarea PNRR nu ar trebui facuta pe criterii politice, ci doar pentru proiecte energetice sau de crestere a sigurantei alimentare, in contextul in care invazia Rusiei in Ucraina a generat cresteri semnificative ale preturilor la energie si temeri privind asigurarea hranei in mai multe parti ale lumii.

Astfel, statele membre ar putea aloca sume mai mari pentru investitii care au drept obiectiv  reducerea dependentei de combustibilii fosili din Rusia, in eficienta energetica, dar si pe partea de investitii in agricultura cu scopul de a creste productia agricola, a mentionat Siegfried Muresan.

„Foarte important este ca din Facilitatea de Redresare si Rezilienta sa nu finantam cheltuieli bugetare curente”, a subliniat eurodeputatul.

Dar, in privinta, modificarii planurilor, „mingea este in mana guvernelor statelor membre”, a mai spus Muresan, evidentiind ca doar autoritatile din statele UE pot decide in ce anume vor sa investeasca fondurile de redresare.

Ca urmare a pandemiei de COVID-19, UE a lansat un instrument pentru finantarea economiilor post-criza, cu obiectivul de a usura tranzitia la o economie mai verde.

Prin Mecanismul de Redresare si Rezilienta, Romania poate beneficia de circa 30 de miliarde de euro, putin mai mult de jumatate din suma fiind imprumuturi la costuri reduse, iar restul granturi acordate de Comisia Europeana, cu conditia indeplinirii unor obiective si efectuarii unor reforme.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE