Pesta porcina intr-o ferma din Timis. 39.000 de porci vor fi incinerati

Facebook
Twitter

Focarul de pesta porcina din ferma Smithfield, de la Parta, judetul Timis a fost confirmat. Astfel, autoritatile vor eutanasia si incinera toti cei 39.000 de porci din exploatatie, anunta prefectul judetului, Mihai Ritivoiu.

Reprezentantul Guvernului in teritoriu a convocat Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor, pentru a definitiva masurile care vor fi luate.

„Diagnosticul de PPA a fost confirmat. Este oficial, in Timis exista un focar de pesta porcina africana la o ferma de porci din Parta.

Citeste si: Dimitrie Musca, apel catre politicieni: ce vreti, sa terminati vaca de lapte din Romania?

Va urma neutralizarea celor 39 de mii de animale si luarea de masuri pentru combaterea raspandirii bolii.

Sacrificarea porcilor si ingroparea lor se va face in conditii de siguranta”, a declarat prefectul.

Inca de marti, la Prefectura au fost convocati reprezentantii fermei, primarul comunei Parta, reprezentanti ai Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si ai Apelor Romane.

Tot ieri s-a mers in teren, s-a identificat arealul unde se va realiza ingroparea si s-a stabilit procedura de urmat.

„Pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand niciun risc de imbolnavire, insa este extrem de contagioasa in randul porcilor si cauzeaza pierderi economice covarsitoare.

O prioritate este sa protejam alte doua ferme, fiecare cu zeci de mii de porci si aflate la doar cativa kilometri distanta de ferma cu focar de PPA”, a precizat prefectul judetului Timis.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE