Lemnul de foc, peletii si brichetii au disparut din oferta marilor magazine, dupa ce plafonarea preturilor la acesti combustibili a intrat in vigoare, anunta organizatia Prolemn.
Un sondaj realizat de catre organizatia profesionala, in colaborare cu Comunitatea Forestierilor – Fordaq, arata ca 93% dintre companiile din sector considera ca activitatea le va fi puternic afectata, direct si indirect.
Totodata, peste 70% dintre operatori estimeaza ca va aparea penurie in piata, in special in zonele de campie, aflate la mare distanta de resursa de lemn, iar securitatea energetica a celor mai vulnerabile comunitati va fi afectata.
Cercetarea de specialitate releva, in acelasi timp, ca operatorii economici de pe intreg lantul valoric al distributiei lemnului vor aplica masuri diferite, in contextul intrarii in vigoare a Ordonantei 134/2022.
Citeste si: Ministrul Daea incurajeaza cresterea de animale. 185 de milioane de euro alocate de Guvern pentru crescatori
Astfel, cei mai multi dintre respondenti (44%) declara ca vor factura separat lemnul de foc in plafonul impus de OUG 134 si separat serviciile de transport, depozitare, despicare, paletizare, distributie etc.
In contextul in care lemnul de foc are TVA de 5%, iar serviciile de 19%, pretul final platit de populatie pentru acelasi produs (lemn de foc despicat, paletizat, distribuit) va creste cu 7 – 10%, apreciaza industria.
De asemenea, un alt segment de furnizori (22%) au mentionat ca vor vinde lemnul ca sortimente de lemn rotund, nesortat, ceea ce va conduce la aplicarea unui TVA de 19%, cu o crestere directa de 14% a preturilor pentru populatie.
Mai mult, 16% dintre operatori sustin ca vor rezilia contractele de exploatare a masei lemnoase, 11% vor rezilia contractele de furnizare, 18% ca vor inceta productia de lemn de foc, 29% ca vor stoca produse pana la modificarea ordonantei, 30% ca vor creste exporturile pentru a limita pierderile pe piata interna.
Sondajul Prolemn si Fordaq a urmarit si identificarea optiunilor considerate a fi cele mai fezabile pentru sprijinirea populatiei si asigurarea securitatii energetice.
In acest sens, optiunea preferata de catre 35% dintre respondenti este considerata introducerea de masuri de sprijin (voucherele) doar pentru sustinerea consumatorilor celor mai vulnerabili.
Concomitent si complementar masurilor de sprijin, masura pentru rezolvarea situatiei este cresterea volumului de masa lemnoasa disponibila pe piata, urmand ca preturile sa fie reglate de piata libera.
Alte optiuni care au fost luate in considerare sunt: plafonarea preturilor aplicata doar la prima punere pe piata (in rampa sau depozitul primar), pretul la consumatorul final fiind liber, stabilit in functie de serviciile suplimentare (transport pe diferite distante, despicare, uscare, paletizare etc.); plafonarea preturilor sa fie aplicata doar la Romsilva si Unitatile Administrativ – Teritoriale (UAT), iar pentru companiile private nu trebuie impusa o plafonare; introduse alte masuri de sprijin (ca voucherele), acordate nediferentiat.
„Asociatia Industriei Lemnului – Prolemn apreciaza ca foarte pozitiva introducerea, prin Legea 286/2021, a cotei TVA reduse de 5% pentru livrarile de lemn de foc pentru populatie, avand in vedere ca cea mai mare parte a populatiei celei mai vulnerabile economic si social foloseste lemn de foc pentru incalzire.
Din pacate, efectul pozitiv al legii este limitat, deoarece prevederea nu se aplica pentru toate categoriile de resursa de lemn utilizate pentru incalzire. Astfel, este nevoie de o clarificare legislativa pentru aplicarea prevederii si pentru deseurile din industria lemnului redirectionate ca resursa de incalzire pentru populatie, care constituie o resursa importanta, de doua milioane metri cubi, anual, precum si pentru peleti si bricheti”, sustine Catalin Tobescu, presedintele Prolemn.
In viziunea specialistilor, in perioada urmatoare este necesara revizuirea rapida a OUG 134/2022, cu considerarea optiunilor prezentate mai sus, este necesara o clarificare a Legii 286/2021, astfel incat cota de redusa de TVA sa fie aplicabila si deseurilor din lemn utilizate pentru incalzire, precum si peletilor si brichetilor; pe fond, resursa de lemn recoltata legal, sustenabil, este o resursa regenerabila, disponibila national, a carei mobilizare poate ajuta la depasirea actualei situatii dificile de securitate energetica.
Datele Prolemn arata ca Romania recolteaza comercial doar 33% din cresterea padurii, fata de o medie europeana de 67%, cu un indice de recolta comerciala de sub 3 mc/an/hectare, in coada tarilor europene.
Asociatia Industriei Lemnului – Prolemn este o organizatie non-guvernamentala, apolitica si non-profit care promoveaza utilizarea sustenabila a lemnului provenit din paduri gestionate durabil in diferite aplicatii industriale. Constituita in anul 2020, asociatia numara in prezent peste 30 de membri – companii din industria de prelucrare a lemnului.