Prolemn: plafonarea preturilor la lemn nu poate avea vreun efect

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Solutia de plafonare temporara a pretului la lemn nu poate avea vreun efect, in conditiile in care valoarea se stabileste fie prin licitatie, fie prin mecanisme de piata, explica reprezentatii Asociatiei Industriei Lemnului- Prolemn.

“Anuntata ieri (joi, 15 septembrie 2022, n.r.) de ministrul Mediului, Apelor si Padurilor ca solutie temporara pentru asigurarea incalzirii populatiei in aceasta iarna, plafonarea preturilor la lemnul de foc si alte produse din lemn folosite pentru incalzire nu poate avea nici un efect: pretul lemnului se stabileste fie prin licitatie, fie prin mecanisme de piata. Iar pentru ca importurile Romaniei au crescut foarte mult, vorbim de o piata globala, care nu poate fi reglementata prin masuri administrative locale”, sustine Catalin Tobescu, presedintele Prolemn.

Potrivit sursei citate, in ceea ce priveste pretul lemnului de foc, Regia Nationala a Padurilor Romsilva a anuntat, deja, preturi medii de 214 lei/mc, “mult sub plafonul de 500 lei/mc care se vehiculeaza pe surse”. “Plafonarea lor nu ar avea niciun efect”, subliniaza Tobescu.

Citeste si: INS: scad efectivele de porcine in Romania. 3,332 milioane de capete, la 1 mai

“Piata peletilor a fost mereu afectata de oferta redusa din productia locala fata de o cerere in continua crestere. Inchiderea la inceputul acestui an a capacitatilor de productie de la Radauti ale HS Timber au dezechilibrat-o si mai mult.

Astfel, preturile au crescut de la circa 1.000 lei/tona acum doi ani la 2.200 lei/tona anul trecut si au depasit in acest moment 3.700 lei/tona la retaileri.

Pentru ca importurile de peleti veneau in principal din Rusia si Ucraina, acum trebuie sa vina din SUA, ceea ce va escalada si mai mult aceste preturi enorme.

Este o criza generalizata de resurse, complicata suplimentar de criza energetica care risca sa se acutizeze in sezonul rece.

Cauza acestei crize de resursa vine pur si simplu din lipsa masei lemnoase pe piata, pentru ca lucrarile de exploatare sunt blocate de masuri administrative si birocratice in toate directiile”, se arata intr-un comunicat de presa al asociatiei profesionale, transmis vineri AGERPRES.

In acest context, Asociatia Industriei Lemnului – Prolemn mentioneaza faptul ca Romsilva a anuntat un volum recoltat foarte scazut in acest an, respectiv 5,5 milioane mc, in primele 8 luni ale anului 2022, fata de 10 milioane mc in tot anul 2021.

“Cauza este rezervarea administrativa a 50% din resursa de masa lemnoasa a Regiei pentru exploatare in regim propriu.

Solutia evidenta este scoaterea la licitatie a unor volume mai mari de lemn pe picior, care sa fie exploatate de alte companii din sector si sa ofere resursa populatiei si industriei”, conform Prolemn.

Referitor la procedurile de evaluare de mediu a amenajamentelor silvice, Asociatia propune simplificarea acestora dupa modele aplicate cu succes in alte tari europene, cu pastrarea intacta a valorii de mediu a padurilor respective, concomitent cu fructificarea functiilor de productie ale acestora.

“Birocratia excesiva pentru micii proprietari de paduri impiedica in acest moment recoltarea lemnului de pe 800.000 ha fond forestier si 500.000 hectare din afara fondului forestier.

Anul trecut s-au recoltat doar 729.000 mc de pe aceste 1,3 milioane hectare, sub 4% din volumul total de lemn exploatat in Romania de pe aproape 20% din suprafata padurilor.

Solutia este adaptarea sistemului SUMAL 2.0 la prevederile in vigoare ale Codului Silvic, in sensul introducerii de proceduri diferentiate pentru recoltarea lemnului destinat consumului propriu al proprietarilor de padure.

Nu putem depasi acest impas fara mobilizarea unui volum crescut de masa lemnoasa, care sa tina la un nivel acceptabil pretul lemnului folosit pentru incalzire fara sa ameninte industriile bazate pe lemn cu disparitia din cauza lipsei de resursa.

Padurile Romaniei au o crestere sanatoasa, de aproximativ 58 milioane mc pe an, conform datelor Inventarului Forestier National.

Cu o recolta de lemn sub 20 de milioane de mc anual, populatia va suferi de frig iar industriile bazate pe lemn vor fi condamnate”, sustine Catalin Tobescu.

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) a anuntat, joi, ca s-a demarat procedura de elaborare a unui proiect de act normativ care are ca scop plafonarea pretului lemnului si al produselor din lemn utilizate pentru incalzire, pentru o perioada de 6 luni.

“In urma deciziei Coalitiei de guvernare de joi, 15 septembrie 2022, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a demarat procedura de elaborare a unui proiect de act normativ care are ca scop plafonarea pretului lemnului si al produselor din lemn utilizate pentru incalzire, pentru o perioada de 6 luni.

Dupa elaborare, proiectul va fi supus aprobarii Guvernului”, noteaza ministerul de resort, intr-un comunicat de presa.

In paralel cu plafonarea pretului de vanzare al lemnului pentru incalzire, proiectul de act normativ va cuprinde si alte masuri de protectie a cetatenilor, printre care se numara limitarea temporara a exporturilor lemnului de foc si a produselor derivate pentru incalzire, atat la nivel intracomunitar, cat si in afara UE.

Asociatia Industriei Lemnului – Prolemn este o organizatie non-guvernamentala, apolitica si non-profit, constituita in anul 2020, ce numara in prezent peste 30 de membri-companii din industria de prelucrare a lemnului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE