Plafonarea preturilor la alimente din Ungaria: efect neasteptat pentru consumatori

Facebook
Twitter

Planul executivului ungar de a feri consumatorii de cea mai mare rata a inflatiei din UE a avut efecte nefavorabile tocmai pentru cei care trebuiau protejati. Plafonarea preturilor la alimente i-a determinat pe retaileri sa rationalizeze produsele alimentare, practica specifica perioadei comuniste, noteaza Bloomberg.

Dupa ce guvernul condus de premierul Viktor Orban a decis sa plafoneze preturile la produsele alimentare de baza, retailerul Aldi a decis sa introduca o limita de un kilogram de cartofi si un litru de lapte pentru fiecare cumparator, ca urmare a cresterii cererii.

Alte lanturi de magazine precum Spar, Lidl si Tesco au introdus restrictii similare.

In aceste conditii, unele persoane au inceput sa isi pune intrebari daca vor putea gati traditionala rulada cu mac, nelipsita de pe mesele de Craciun.

Citeste si: Inca o tara mentine TVA zero la alimente. Motivul deciziei

Eforturile premierului Orban de a plafona preturile la alimente fac parte dintr-un program mai amplu destinat plafonarii costurilor la o gama larga de produse de la carburanti si pana la credite ipotecare, in ideea de a-i ajuta pe unguri sa faca fata cea mai grava criza a costului vietii din Europa.

Insa, Banca Nationala a Ungariei (NBH) spune ca aceste masuri au generat efecte adverse, creand rafturi goale si majorari de preturi in una din cele mai deschise economii ale lumii.

Guvernul de la Budapesta se astepta ca inflatia, care la 22,5% este deja cea mai mare din UE, sa ajunga pana la 25% la finele anului.

Preturile la alimente au crescut cu 49% in ritm anual in luna noiembrie, mai mult decat dublu fata de media din blocul comunitar.

Cel mai probabil, aceste date vor forta banca centrala sa majoreze semnificativ prognoza de inflatie, la sedinta de politica monetara de marti, la care dobanda de referinta ar urm sa fie mentinuta la 13%. Dobanda reala este deja la 18%, dupa majorarea de urgenta adoptata in luna octombrie.

Decidentii de la NBH au calmat sperantele celor care mizau pe o reducere a costului creditului inca de luna aceasta, citand inflatia accelerata.

Rafturile magazinelor din Ungaria sunt in continuare pline, insa in multe cazuri este vorba de alternative mai scumpe la bunurile ale caror preturi sunt plafonate.

De exemplu, pretul zaharului pudra a crescut cu 122% comparativ cu luna februarie, in timp ce pretul laptelui cu un continut de grasime de 1,5% a crescut cu 90% in timp ce pretul laptelui obisnuit a crescut cu doar 2,8%.

Aceste date au provocat un semnal de alarma la banca centrala, iar guvernatorul Gyorgy Matolcsy le-a spus recent parlamentarilor ca plafoanele de pret trebuie eliminate „imediat”, pentru a readuce inflatia sub control.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE