Alcoolul, solutia surprinzatoare care ar putea ajuta plantele sa reziste la seceta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Etanolul (alcoolul) ar putea ajuta plantele sa reziste in vremurile secetoase fara apa, chiar si pana la doua saptamani, se arata intr-un studiu publicat in revista Fiziologia Vegetala si Celulara.

Cand plantele raman fara apa, ele produc in mod natural etanol.

Cu toate ca motivele pentru care are loc acest fenomen sunt necunoscute, cercetatorii de la Centrul RIKEN pentru Stiinta Resurselor Sustenabile din Japonia au venit cu teoria conform careia, daca plantele primesc alcool, ar putea sa reziste in conditii de seceta.

„Descoperirea a venit in urma cautarii de compusi care fac plantele mai rezistente in fata stresului”, a spus pentru CNN Motoaki Seki, liderul echipei de cercetare.

Citeste si: Suprafata afectata de seceta creste in continuare. 1,2 milioane de hectare raportate

Dezvaluirile nu sunt utile doar pentru gradinile din toata lumea, ci si pentru culturile agricole vitale precum cele de orez sau grau.

Culturile de baza rezistente la seceta ar putea ajuta la rezolvarea crizei alimentare, o problema ce afecteaza multe parti ale lumii in acest moment, exacerbata fiind de valurile de caldura, razboiul din Ucraina si problemele de aprovizionare.

75% dintre plantele tratate cu etanol au supravietuit doua saptamani fara apa

Cercetatorii au spus ca etanolul este o optiune „simpla si utila” de a creste productia agricola peste tot in lume pe timp de seceta sau in lipsa aprovizionarii cu apa.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetatorii au cultivat grau si orez pe care l-au udat cu regularitate si au adaugat etanol in solul unui grup de plante timp de trei zile.

Apoi, ambele grupuri de plante au fost lipsite de apa pentru doua saptamani, concluzia fiind ca plantele „baute” au rezistat mai bine decat cele care nu au primit niciun strop de alcool.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE