MADR a publicat proiectul prin care se reglementeaza programul Tomata pentru anul 2023.
Cuantumul ajutorului de minimis va fi in valoare de 3000 euro/1000 mp/beneficiar, iar resursele financiare alocate sunt in suma de 262.999.000 lei, reprezentand echivalentul a 53,142 milioane euro si se asigura din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2023.
Cererile se vor depune pana cel tarziu la data de 1 martie 2023, iar valorificarea productiei se va face pana la data de 10 iunie, inclusiv.
Citeste si: Programul prin care agricultura romaneasca primeste 16 miliarde de euro, pe cale de implementare
”In aceste zile, desi se apropie sarbatorile de iarna, legumicultorii se afla in plin proces de pregatire a producerii rasadurilor pentru infiintarea culturilor in spatii protejate, prioritare fiind tomatele pentru ciclul I de productie.
De aceea, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a elaborat si a pus in consultare publica proiectul de HG pentru a da un semnal celor care vor sa continue Programul de sustinere a productiei de tomate in spatii protejate sau celor care vor sa acceseze pentru prima data acest program”, a declarat ministrul Petre DAEA.
Ca element de noutate, pentru simplificarea aplicarii programului, se va efectua o singura verificare, dupa notificarile transmise de catre potentialii beneficiari cu cel putin 10 zile inainte de recoltare, care va viza identificarea suprafetei infiintate, precum si evaluarea productiei de tomate inainte de recoltare.
Schema de ajutor de minimis se aplica pe intreg teritoriul Romaniei in anul 2023, pentru sustinerea productiei de tomate in spatii protejate, cultivate in Ciclul I de productie.
Depunerea documentelor justificative (copia rapoartelor fiscale de inchidere zilnica/factura/fila/filele din carnetul de comercializare), precum si copia Registrului de evidenta a tratamentelor cu produse de protectie a plantelor se va efectua pana la 30 iunie 2023, inclusiv.