Legea referitoare la integrarea voluntara a organizatiilor de cercetare, dezvoltare si inovare din Romania, in actuala forma, va aduce un prejudiciu grav cercetarii agricole, deoarece va fragmenta structura unitara a acesteia, sustine Valeriu Tabara, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS) „Gheorghe Ionescu-Sisesti”.
„Referitor la Legea (Plx 791/2022) adoptata ieri (marti, n.r.), 20 decembrie 2022, de catre Parlamentul Romaniei, in regim de urgenta, conducerea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice Gheorghe Ionescu-Sisesti (ASAS) isi exprima dezacordul fata de adoptarea acesteia fara consultarea cercetatorilor din domeniul agricol, al ASAS si al MADR.
Citeste si: Propunere de granturi pentru fermierii afectati de seceta
In forma adoptata, Legea va aduce un prejudiciu grav cercetarii agricole, prin fragmentarea actualei structuri unitare a acesteia, integrata de mult timp in Spatiul european si mondial de cercetare prin nenumarate colaborari bilaterale si multilaterale finalizate prin rezultate de exceptie aplicate in practica agricola si nu numai”, a mentionat Valeriu Tabara, intr-un comunicat.
In opinia sa, dovada graitoare a acestei integrari este si faptul ca ASAS este membru fondator al Uniunii Academiilor Europene pentru Stiinte Aplicate in Agricultura, Alimentatie si Natura (UEAA), a carei vicepresedintie o asigura in urma alegerii in aceasta pozitie de catre Adunarea Generala a UEAA in octombrie.
„Actuala structura a cercetarii agricole a fost fundamentata de marele savant Gheorghe Ionescu-Sisesti, gandita ca un tot unitar determinat de particularitatile cercetarii agricole, derulate in mare parte direct in natura si ale carei rezultate (noi soiuri de plante, tehnologii, care sa satisfaca necesitatile de alimentatie ale populatiei, adaptarea la conditiile climatice tot mai nefavorabile, asigurarea sigurantei si securitatii alimentare a tarii in contextul Pandemiilor si razboiului de la granita) sunt puternic dependente de zona geografica si conditiile climatice si hidro-pedologice locale.
Un soi nou creat la unul dintre institutele sau statiunile ASAS trebuie preluat si adaptat la conditiile mult diferite din nordul, sau vestul tarii, fapt care impune existenta unei retele de statiuni distribuite cat mai uniform pe intreg teritoriul si coordonate de institute nationale sau de ramura.
Ruperea acestei unitati va avea acelasi efect pe care l-ar avea, prin comparatie, ruperea Retelei nationale meteorologice si distribuirea componentelor sale, pe baze voluntare, la diferite entitati”, se mentioneaza in comunicat.
Astfel, potrivit reprezentantilor ASAS, cei care au propus modificarea legii fata de varianta adoptata de Guvern trebuie sa-si asume in totalitate consecintele, respectiv distrugerea retelei unitare de cercetare agricola coordonata de cel mai inalt si competent for stiintific – ASAS, dependenta totala a Romaniei fata de importuri si compromiterea sigurantei si securitatii alimentare a tarii.
„Trebuie sa-si asume toata raspunderea pentru continutul legii si mai ales pentru consecintele rezultate din aplicarea acestei legi paguboase pentru tot sistemul de cercetare, dar mai ales pentru economia nationala a Romaniei.
Problema cercetarii agricole, si nu numai agricole, in Romania este finantarea la nivel de performanta.
Ne permitem sa atentionam ca cercetarea romaneasca, cu precadere cea agricola, va fi distrusa”, a precizat Valeriu Tabara.