Propunere de granturi pentru fermierii afectati de seceta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

MADR a postat un proiect de OUG, pentru oferirea unui grant pentru fermierii afectati de seceta.

Valoarea totala este de 365.638.260 de lei si se adreseaza producatorilor agricoli care au infiintat culturi in toamna anului 2021 si au fost afectate de seceta pedologica in cursul anului 2022.

Avand in vedere faptul ca ajutoarele de stat se aproba de catre Comisia Europeana, MADR a notificat Comisia Europeana cu privire la acordarea acestei forme de sprijin, instituita prin OUG 157/2022.

Citeste si: Un crescator de porci din Slovacia cultiva sorg pentru furajarea animalelor. Ce randament a obtinut?

In procesul de evaluare a ajutorului de stat, Comisia Europeana a consemnat faptul ca sunt necesare urmatoarele modificari:

  • reformularea, in tot cuprinsul textului actului normativ, a sintagmei care vizeaza gradele de afectare ale suprafetelor cultivate, cuprinse intre 30% si 100%, pentru a se evita orice echivoc in interpretarea acestor valori;
  • completarea art.3 cu definitia intreprinderilor aflate in dificultate;
  • completarea articolelor 6, 8, 10 si anexa 1;
  • completarea textului art.15 cu modalitatile prin care sunt respectate principiile stabilite la pct. 128-131 din Orientarile UE in ceea ce priveste transparenta schemei.

In cazul producatorilor agricoli care sunt si detinatori ai unui contract de asigurare pentru seceta si beneficiari ai masurii 17.1 din PNDR 2014 -2020 pentru prima de asigurare la seceta, iar despagubirea de la firmele de asigurare calculata per ha insumata cu grantul per ha acordat prin prezenta schema conduc la o depasire a valorii de 80% din cheltuielile eligibile, acestia restituie contravaloarea sumei care reprezinta depasirea in cauza cu plata dobanzii aferenta pietei.

De asemenea, in cazul producatorilor agricoli care sunt si beneficiari ai masurii 17.1  din PNDR 2014 -2020 pentru prima de asigurare la seceta, care au incasat sume de la firmele de asigurare reprezentand despagubiri pentru seceta calculate per ha, anterior datei de depunere la DAJ a cererilor de solicitare a grantului, acestia sunt obligati sa mentioneze in cererile de plata, la sectiunea Declaratii si angajamente, sumele primite de la societatile de asigurare, iar DAJ verifica indeplinirea conditiilor prevazute, stabilesc, dupa caz, sumele cuvenite beneficiarilor, efectueaza platile catre acestia, sau sumele de restituit cu plata dobanzii aferenta pietei.

Astfel, prin aceste modificari impuse de Comisia Europeana, actul normativ respecta toate liniile directoare privind acordarea ajutoarelor de stat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE