Tabara(ASAS): nu exista legatura intre tratamentul semintelor si disparitia albinelor

Facebook
Twitter

Autorizatiile acordate de Ministerul Agriculturii pentru tratamentul semintelor de cereale paioase de toamna cu neonicotinoide sunt perfect valabile. Studiile au confirmat ca nu exista o legatura intre acestea si disparitia albinelor, a declarat pentru AGERPRES presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS), Valeriu Tabara.

Trei organizatii agricole si de mediu – WWF Romania – Fondul Mondial pentru Natura, Asociatia Eco Ruralis si Federatia Asociatiilor Apicole din Romania ROMAPIS – au solicitat in urma cu trei zile Ministerului Agriculturii retragerea autorizatiilor temporare acordate la cererea Aliantei pentru Agricultura si Cooperare, pentru utilizarea a trei produse pe baza de neonicotinoide, deoarece pun in pericol siguranta polenizatorilor si a cetatenilor.

In replica, Valeriu Tabara a opinat ca solicitarile au fost facute ”doar din dorinta de afirmare, fara argumente stiintifice”.

Citeste si: Organizatii: Ministerul Agriculturii pune in pericol siguranta cetatenilor prin aprobarea unor pesticide

„Parerea mea este ca e o fuga dupa o anumita afirmare, dupa dorinta de dialog a unor lideri cu ministerul pe anumite probleme. In general, toate dialogurile acestea trebuie duse cu cei care reprezinta majoritatea fermierilor. Aceste asociatii trebuie luate in primul rand in calcul. Sigur, trebuie sa se stea de vorba cu absolut toti si daca ar fi un fermier individual, e nevoie sa se discute cu el. Dar sigur ca opinia si deciziile se iau in functie de majoritate si de constatarile facute in urma unor cercetari sistematice, asa cum le-am facut noi. Noi nu ne-am bazat pe speculatii si repet am facut analizele la cele mai perfectionate laboratoare din Europa, in Franta, Germania si respectiv Bulgaria, dar ne-am bazat foarte mult pe Franta si Germania, pentru ca acestea sunt peste ceea ce inseamna criterii de performanta la UE”, a adaugat el.

Presedintele ASAS a subliniat ca au fost facute analize la aceste laboratoare, dupa toate regulile Uniunii Europene, si nu au fost constatate reziduuri care sa se constituie intr-un pericol nici pentru albine, dar nici pentru om.

„Este perfect valabil, in opina noastra, ceea ce a facut Ministerul Agriculturii, pentru ca in primul rand este raspunzator de productia agricola a Romaniei si a romanilor. Nu se pot face culturi la unele plante fara tratamentul semintei. Este exclus. Este vorba de porumb, floarea soarelui si rapita. La grau, chiar daca sunt neonicotinoide s-a constatat din cercetari, si cercetari facute extrem de sistematice si de serioase, ca ramane ceva in sol, dar este o injumatatire foarte rapida. Pe de alta parte, albinele nu au cum sa ajunga, pentru ca ele nu mai culeg, nu mai sunt flori in luna octombrie, noiembrie, decembrie. In al patrulea rand, la un tratament facut cu atentie nu raman nici in sol cantitati de pesticide”, a explicat Tabara.

El a mentionat ca in Franta, dar si in alte tari din UE, nu s-au mai facut tratamente cu neonicotinoide de ani de zile, iar fenomenul de disparitie a albinelor a continuat.

„Se pare, asa cum spuneam in 2010 la o discutie la Uniunea Europeana, fenomenul este altul, cel care sta la baza unor probleme legate de albine. Sigur ca exista si fermieri care nu respecta regulile de tratament. Un alt argument este ca se importa miere si produse din Ucraina pe care UE le atesta ca bune pentru consum pe teritoriul ei. Ori, Ucraina foloseste neonicotinoide pe scara larga si nu numai, ci si alte pesticide, cu remanenta mare chiar. E o chestiune la care nu poti sa mergi cu mai multi parametri. Din pacate, UE merge si cu mai multi parametri”, a mai sustinut presedintele ASAS.

Tabara a precizat ca decizia UE de a interzice pesticidele de tipul neonicotinoidelor a venit dupa o sentinta a Curtii Europene care a judecat un proces reclamat de un belgian la ceea ce se intampla in Belgia si atunci a fost o recomandare la nivelul statelor membre de a nu mai folosi nici derogari.

„Nu s-a tinut seama de situatia unor tari precum Romania care este expusa, care practic nu poate realiza productii, intra in nesiguranta si nu numai, intr-o zona de risc masiv, de a nu putea produce cele trei culturi si atunci ministerul (MADR n.r.) este obligat. Dar repet: cercetarile scot in evidenta faptul ca nu exista niciun risc privind reziduurile pe aceste pesticide, ele raman la un nivel de speculatie de un anumit tip, si politica si economica, probabil. Noi am fi ultimii care ar putea recomanda ceva ce ar fi daunator, iar in Romania cu atat mai mult cu cat numarul de familii de albine a crescut, este dublu fata de acum 5 – 6 sau 10 ani cand se foloseau alte pesticide mai tari si mai cu soc pentru toate insectele”, a mai spus seful ASAS.

Ministerul Agriculturii a acordat, la inceputul acestei luni, autorizatiile pentru utilizarea in situatie de urgenta a trei produse pe baza de neonicotinoide pentru tratarea semintelor de cereale paioase de toamna (porumb, floarea soarelui si rapita) pentru combaterea daunatorilor de sol.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE