AFIR a sprijinit financiar fermieri care deruleaza in Romania proiecte de investitii in agricultura pentru modernizarea exploatatiilor agricole, pentru tehnologizarea unitatilor de procesare, pentru dezvoltarea exploatatiilor pomicole si mai ales pentru sustinerea tinerilor fermieri sa devina sefi de exploatatie.
Astfel, in perioada 2015 – 2022, AFIR a primit 77.721 de solicitari de finantare pentru investitii in exploatatii agricole si pomicole, in ferme mici si de mari dimensiuni, pentru instalarea tinerilor fermieri si pentru dezvoltarea formelor asociative, precum si pentru decontarea primelor de asigurare. Valoarea totala a solicitarilor se ridica la o valoare de 5,6 miliarde de euro.
Citeste si: Ladosi(APCPR): producatorii romani de carne de porc sunt la limita supravietuirii
Pentru finantare au fost contractate 66.709 de investitii, iar valoarea totala a proiectelor ajunge la 2,6 miliarde de euro.
Pana in acest moment AFIR a platit fermierilor 1,86 miliarde de euro pentru decontarea investitiilor realizate.
„Rolul pe care AFIR il are in dezvoltarea si modernizarea agriculturii romanesti este unul deosebit de important. Inseamna si o munca sustinuta de a analiza, verifica si confirma investitiile pe care fermierii nostri le propun.
Fiecare proiect este evaluat cu cea mai mare atentie si toate sunt la fel de importante pentru ca fiecare este o caramida pusa la temelia economiei agrare a Romaniei.
Suntem mandri de beneficiarii nostri, de performantele lor si le multumim pentru ca munca lor de zi cu zi aduce tarii hrana si dezvoltare.
Agentia va fi mereu angrenata in modernizarea si tehnologizarea agriculturii si a cresterii performantei acesteia, iar fondurile europene nerambursabile sunt acel motor de care este mare nevoie in continuare”, a precizat George CHIRITA, Directorul general al AFIR.
Finantarea acordata fermierilor prin intermediul AFIR a contribuit constat la dezvoltarea agriculturii din tara noastra, dovada stau si indicatorii de realizare a investitiilor finantate din FEADR – Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, dintre care amintim:
AFIR a sprijinit financiar 20.124 de tineri fermieri prin intermediul submasurilor (sM) agricole din PNDR astfel: 13.924 de tineri fermieri sprijiniti prin sM 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, iar prin sM 6.3 Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici au primit finantare alti 4.718 de tineri.
Totodata, prin sM 4.1 Investitii in exploatatii agricole AFIR a finantat 785 de tineri fermieri, iar prin sM 4.1a Investitii in exploatatii pomicole au primit fonduri 68 de tineri pomicultori. Mentionam ca din totalul tinerilor fermieri, 4.132 de tineri fermieri sunt din zona montana.
Cu ajutorul fondurilor europene disponibile fermierilor in cadrul submasurii 4.1, s-au infiintat 1.821 de ferme pentru culturi de camp, 509 ferme pomicole, 126 de ferme pentru cresterea bovinelor de lapte, 153 de ferme mixte, 113 ferme pentru bovine de carne, 83 de ferme horticole, 68 de ferme de pasari, 51 de ferme porcine, 16 ferme de ovine si caprine si 7 ferme apicole.
De asemenea, 657.576 de hectare reprezinta suprafata exploatatiilor agricole finantate prin intermediul submasurilor gestionate de AFIR.