Academia de Stiinte Agricole Silvice si Ministerul Agriculturii au finantat, timp de 3 ani, o serie de cercetari, pentru a stabili nivelul de reziduuri de pesticide la culturile de rapita, porumb si floarea soarelui din mai multe regiuni ale tarii, dupa interzicerea folosirii acestor produse fitosanitare, pentru protejarea albinelor.
„Insistenta de a dezvolta o astfel de cercetare nu am facut-o de placere, ci pentru a raspunde unor probleme care intrasera demult in zona speculatiilor, asa cum de multi ani se discuta pe zona speculatiilor de biotehnologii si iata ca suntem in momentul in care va trebui sa se decida si la nivel european si la nivel national. Am incercat sa raspundem unor realitati si unor rezultate pe care le-am obtinut si care de fapt erau o necesitate si o cerinta din partea celor care lucreaza pamantul si care au culturile acestea extrem de importante pentru Romania: porumbul, floarea soarelui si rapita, dar si alte culturi care pot fi afectate”, a declarat, miercuri, Valeriu Tabara, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS) “Gheorghe Ionescu-Sisesti.
El a precizat ca ASAS nu face cercetari si analize la comanda nimanui, asa cum poate se intampla in cazul unor firme care isi testeaza hibrizii, tocmai pentru a nu bloca rezultatele cercetarii.
„Ceea ce demonstreaza rezultatele cercetarilor pe care le-au facut colegii nostri arata ca de multe ori se iau decizii chiar la nivel comunitar, care nu au in spate argumentul stiintific si asta este o foarte mare si grava eroare. (…) Exista o anumita teama de politic, de decizia politica, de politica administrativa. O spun si o repet: decizia administrativa nu poate trece niciodata peste decizia stiintifica si peste argumentul stiintific. Ele toate sunt sortite esecului. (…) Le reamintesc celor care au spus ca o cercetare corecta nu o pot face decat organizatiile de fermieri. Le reamintesc acestor colegi ca firmele care isi testeaza hibrizii sau tehnologii pot pune batista pe tambal atunci cand rezultatele nu le convin. Cercetarea facuta de colegi nu este la comanda nimanui si nici nu vom face cercetari la comanda in care rezultatele sa fie blocate, pentru ca nu le convine unora sau altora. Ele sunt facute din necesitate, iar institutiile publice ai caror reprezentati au lucrat cu responsabilitate la aceste programe au obligatia de a fi impartiale si de a respecta toate tehnicile de cercetare, pentru ca rezultatul sa fie unul omologat si credibil. Nu raspundem la presiuni de niciun fel”, a transmis Tabara.