Mancarea din Romania, preturi mai mari decat in Cehia si Ungaria. Peste jumatate dintr-un salariu minim pe economie se duce pe alimente

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Un roman cheltuie, in medie, pe luna, 146 de euro pentru a-si cumpara alimente precum paine, carne, legume, fructe sau dulciuri.

Suma reprezinta peste 50% dintr-un salariu minim net. Aceasta este cu 25% mai mare decat cea din Cehia si cu 55% mai mare decat cea din Ungaria, noteaza Ziarul Financiar.

Cel mai „ieftin“ cos de cumparaturi in supermarket este intalnit in Bulgaria, care este de altfel si cea mai saraca tara din UE, urmata de Romania pe penultimul loc in clasament.

Un locuitor al tarii vecine de la sud de Dunare cheltuie in medie lunar doar 82 de euro pentru a-si asigura necesarul de mancare, arata calculele facute de ZF pe baza datelor oferite de compania de cercetare Euromonitor.

Citeste si: Organizatiile de fermieri cer prelungirea programului Tomata

Cifrele sunt aferente anului 2020, cel mai recent an pentru care exista date.

Ele sunt in continuare relevante dat fiind ca ilustreaza o situatie regionala si pun Romania in perspectiva.

Este adevarat ca inflatia este astazi una dintre principalele probleme locale si globale deopotriva, insa acest fenomen s-a acutizat in special in 2022, cand antreprenorii si executivii din retail si FMCG spun ca preturile au crescut la raft si cu 10%.

La nivelul lui 2021 insa, preturile nu au fost cu mult diferite de cele din anul anterior, astfel ca valoarea cosului de cumparaturi nu trebuie sa difere foarte mult de datele Euromonitor.

La finalul acestui an insa, situatia ar putea arata diferit, dat fiind ca desi inflatia este de asteptat sa se tempereze, ea nu se va mai intoarce prea curand la nivelurile „cuminti“ de circa 2%.

Din totalul sumei lasate la casele de marcat ale supermarketurilor si hipermarketurilor pe mancare, cea mai mare parte merge, in cazul romanilor, catre carne (circa 33% din total).

Apoi, se afla la egalitate painea si produsele de panificatie, legumele si lactatele (inclusiv oua), fiecare „mancand“ 15-16% din buget.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE