Inca o tara mentine TVA zero la alimente. Motivul deciziei

Facebook
Twitter

Pentru primul semestru din 2023, Polonia a decis sa mentina TVA zero la alimente, a anuntat premierul Mateusz Morawiecki, in dorinta de a reconfigura masurile anti-inflationiste inaintea alegerilor din 2023, transmite Reuters.

Autoritatile de la Varsovia au adoptat reducerea taxelor, de la benzina la ingrasaminte, pentru a-i ajuta pe consumatori sa faca fata inflatiei ridicate, dar vor trebui sa revina in 2023 la taxele mai ridicate, dupa ce Comisia Europeana a decis ca acestea nu respecta reglementarile blocului comunitar.

Totusi, Bruxelles-ul a permis pastrarea TVA zero la alimente.

Citeste si: Pretul graului, cea mai mica valoare din ultimii 10 saptamani. Care sunt cauzele?

„Incercam… cand ploua sa dam oamenilor o umbrela pentru a-i ajuta”, a declarat Morawiecki la o conferinta de presa.

„Mai presus de toate, TVA zero la alimente este o astfel de umbrela si astazi vreau sa subliniez ca vom continua aceasta politica cel putin in primul semestru din 2023”, a adaugat premierul polonez.

El a anuntat ca masura va costa aproximativ opt miliarde de zloti (1,77 miliarde de dolari).

Ministrul de Finante, Magdalena Rzeczkowska, a anuntat ca le-a cerut ministrilor sa pregateasca planuri de economii de aproximativ 5% in departamentele lor.

„Am convenit un plafon de 5% si este decizia fiecarui minister privind perioada in care vor fi realizate economiile”, a explicat Rzeczkowska.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE