FAO: preturile la alimente continua sa se ieftineasca, dar sunt inca departe de valorile din anii trecuti

Facebook
Twitter

Preturile la alimente au scazut si in luna septembrie, pentru a sasea luna consecutiv, anunta Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite AFP.

Cu toate acestea, preturile sunt inca ridicate, comparativ cu anii precedenti.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar.

In luna septembrie 2022, acest indice a scazut cu 1,1% comparativ cu luna august, pana la 136,3 puncte, fata de valoarea revizuita de 137,9 puncte atinsa in luna august.

Chiar daca a scazut timp de sase luni la rand, acest indice este cu 5,5% mai mare decat era in luna septembrie 2021.

Citeste si: ANSVSA: siguranta alimentara si preturile, printre principalele preocupari ale romanilor

Reculul din luna iulie al pretului alimentelor se datoreaza in principal unei scaderi de 6,6% a pretului uleiurilor vegetale, „care au coborat la cel mai redus nivel de dupa luna februarie 2021” potrivit FAO, in conditiile in care au scazut cotatiile internationale pentru toate tipurile de uleiuri.

Cresterea productiei de ulei de palmier in Asia de Sud-Est a dus la scaderea preturilor, in timp ce cantitatile mari de ulei de soia disponibile la export in Argentina precum si cresterea livrarilor de ulei de floarea soarelui din regiunea Marii Negre, au contribuit la scaderea acestui indice.

De asemenea, preturile internationale la zahar, lactate si carne au scazut si ele, chiar daca este vorba de un declin mai mic de un punct procentual in toate cele trei cazuri, ceea ce a contribuit la diminuarea presiunilor inflationiste.

In contrast, pretul cerealelor calculat de FAO a crescut cu 1,5% de la o luna la alta, in conditiile in care preturile internationale la grau au revenit pe o crestere de 2,2% ca urmare a incertitudinilor cu privire la seceta din SUA si Argentina, a exporturilor rapide din Uniunea Europeana dar si a incertitudinilor cu privire la prelungirea coridorului maritim din Marea Neagra, care a permis scoaterea de cereale din Ucraina, dincolo de luna noiembrie.

Tot vineri, FAO si-a revizuit estimarile privind productia mondiala de cereale in 2022 pana la 2,768 miliarde de tone, de la 2,774 miliarde de tone cat estima anterior.

Noua estimare este cu 1,7% sub productia realizata in 2021. Pe de alta parte, in cazul graului, FAO si-a imbunatatit estimarile in luna septembrie privind productia mondiala in 2022 pana la 787,2 milioane de tone, cu 1% mai mult decat productia din 2021, gratie unor productii peste asteptari in Uniunea Europeana si Federatia Rusa.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE