ANSVSA: siguranta alimentara si preturile, printre principalele preocupari ale romanilor

Facebook
Twitter

Siguranta alimentara este unul dintre factorii principali care influenteaza deciziile consumatorilor din Romania, atunci cand acestia se afla la cumparaturi, informeaza ANSVSA.

Astfel, 59% dintre romani (46% dintre cetatenii UE) declara ca se ghideaza in achizitionarea alimentelor dupa gradul de siguranta al acestora. Pe locul doi se afla pretul (48% dintre romani vs 54% dintre cetatenii UE), in timp ce gustul reprezinta doar al treilea criteriu in alegerea alimentelor (43% dintre romani vs. 51% dintre cetatenii UE).

„Si mai mare este procentul atunci cand vorbim despre constientizarea importantei sigurantei alimentare.

71% dintre romani (70% dintre cetatenii UE) s-au declarat preocupati de acest subiect. Cei mai multi au auzit despre aditivii din alimente sau bauturi (49% dintre romani vs 70% dintre cetatenii UE), despre toxiinfectiile alimentare cauzate de contaminarea cu bacterii, virusuri sau paraziti (49% dintre romani vs 57% dintre cetatenii UE) si despre reziduuri de pesticide din alimente (47% dintre romani vs 65% dintre cetatenii UE), acestea fiind la egalitatea cu bolile animalelor (47% dintre romani vs 60% dintre cetatenii UE)”, se mentioneaza in comunicat.

Citeste si: ANM: temperaturi de 20-24 grade Celsius si sanse de precipitatii la sfarsit de septembrie

Aproximativ 6 din 10 (63% dintre romani vs 61% dintre cetatenii UE) indica televiziunea ca fiind principala sursa de informatii despre riscurile alimentare, urmata de familie, prieteni, vecini sau colegi (50% dintre romani vs 44% dintre cetatenii UE) si internet (27% dintre romani vs 37% dintre cetatenii UE).

Totodata, mai mult de 8 din 10 respondenti au incredere in medici (81% dintre romani vs 89% dintre cetatenii UE), universitati/oameni de stiinta finantati din fonduri publice (77% dintre romani vs 82% dintre cetatenii UE) si fermieri si producatori primari (76% dintre romani vs 74% dintre cetatenii UE) pentru informatii cu privire la riscurile alimentare.

„O minoritate dintre consumatori nu si-ar schimba comportamentul in cazul unei alerte alimentare (18% dintre romani vs 21% dintre cetatenii UE).

Printre acestea, principalele motive invocate sunt: pregatirea alimentelor in modalitate recomandata (34% dintre romani vs 45% dintre cetatenii UE) si convingerea ca toate alimentele implica un anumit numar de riscuri si sunt imposibil de evitat toate (22% dintre romani vs 25% dintre cetatenii UE)”, se mai precizeaza in comunicat.

Informatiile au fost relevate in urma unui sondaj Eurobarometru realizat de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor, in perioada martie-aprilie 2022.

Realizat pe baza interviurilor cu 1.000 de romani (27.000 de persoane din UE), cercetarea prezinta o imagine a modului in care europenii aleg alimentele, constientizeaza si sunt preocupati de siguranta alimentara si in cine au incredere pentru informatii despre problemele legate de siguranta alimentara.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE