Siguranta alimentara este unul dintre factorii principali care influenteaza deciziile consumatorilor din Romania, atunci cand acestia se afla la cumparaturi, informeaza ANSVSA.
Astfel, 59% dintre romani (46% dintre cetatenii UE) declara ca se ghideaza in achizitionarea alimentelor dupa gradul de siguranta al acestora. Pe locul doi se afla pretul (48% dintre romani vs 54% dintre cetatenii UE), in timp ce gustul reprezinta doar al treilea criteriu in alegerea alimentelor (43% dintre romani vs. 51% dintre cetatenii UE).
„Si mai mare este procentul atunci cand vorbim despre constientizarea importantei sigurantei alimentare.
71% dintre romani (70% dintre cetatenii UE) s-au declarat preocupati de acest subiect. Cei mai multi au auzit despre aditivii din alimente sau bauturi (49% dintre romani vs 70% dintre cetatenii UE), despre toxiinfectiile alimentare cauzate de contaminarea cu bacterii, virusuri sau paraziti (49% dintre romani vs 57% dintre cetatenii UE) si despre reziduuri de pesticide din alimente (47% dintre romani vs 65% dintre cetatenii UE), acestea fiind la egalitatea cu bolile animalelor (47% dintre romani vs 60% dintre cetatenii UE)”, se mentioneaza in comunicat.
Citeste si: ANM: temperaturi de 20-24 grade Celsius si sanse de precipitatii la sfarsit de septembrie
Aproximativ 6 din 10 (63% dintre romani vs 61% dintre cetatenii UE) indica televiziunea ca fiind principala sursa de informatii despre riscurile alimentare, urmata de familie, prieteni, vecini sau colegi (50% dintre romani vs 44% dintre cetatenii UE) si internet (27% dintre romani vs 37% dintre cetatenii UE).
Totodata, mai mult de 8 din 10 respondenti au incredere in medici (81% dintre romani vs 89% dintre cetatenii UE), universitati/oameni de stiinta finantati din fonduri publice (77% dintre romani vs 82% dintre cetatenii UE) si fermieri si producatori primari (76% dintre romani vs 74% dintre cetatenii UE) pentru informatii cu privire la riscurile alimentare.
„O minoritate dintre consumatori nu si-ar schimba comportamentul in cazul unei alerte alimentare (18% dintre romani vs 21% dintre cetatenii UE).
Printre acestea, principalele motive invocate sunt: pregatirea alimentelor in modalitate recomandata (34% dintre romani vs 45% dintre cetatenii UE) si convingerea ca toate alimentele implica un anumit numar de riscuri si sunt imposibil de evitat toate (22% dintre romani vs 25% dintre cetatenii UE)”, se mai precizeaza in comunicat.
Informatiile au fost relevate in urma unui sondaj Eurobarometru realizat de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor, in perioada martie-aprilie 2022.
Realizat pe baza interviurilor cu 1.000 de romani (27.000 de persoane din UE), cercetarea prezinta o imagine a modului in care europenii aleg alimentele, constientizeaza si sunt preocupati de siguranta alimentara si in cine au incredere pentru informatii despre problemele legate de siguranta alimentara.