ANM: temperaturi de 20-24 grade Celsius si sanse de precipitatii la sfarsit de septembrie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urmatoarele zile, temperaturile vor fi unele normale, iar cantitati insemnate de precipitatii se vor insemna la sfarsitul septembrie si inceputul lunii noiembrie, arata prognoza ANM.

In Banat, in prima saptamana, valorile termice se vor situa in jurul normelor, astfel ca temperaturile maxime medii se vor incadra intre 20 si 24 de grade, cu cele mai ridicate valori in zilele de 30 septembrie si 1 octombrie si cea mai coborata valoare in data de 28 septembrie.

In cea de-a doua saptamana, valorile termice diurne vor marca o scadere si se vor incadra intre 19 si 21 de grade, cu cele mai coborate valori spre finalul intervalului.

Temperaturile medii nocturne se vor incadra intre 8 si 13 grade, cele mai ridicate valori urmand a se inregistra in zilele de 1 si 2 octombrie. Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai ridicata in prima saptamana de prognoza, cand local se vor inregistra cantitati de apa moderate si chiar insemnate in data de 27 septembrie.

In Crisana, pe tot parcursul intervalului de prognoza, valorile maxime medii se vor situa in jurul mediilor multianuale, astfel, se vor incadra intre 18 si 22 de grade.

In prima saptamana, cele mai ridicate valori se vor inregistra in zilele de 30 septembrie si 1 octombrie, iar cea mai coborata in data de 28 septembrie, urmand ca in cea de-a doua saptamana, valorile maxime medii sa fie de 18 – 19 grade.

Citeste si: AFIR: toate cererile fermierilor pentru asigurarea culturilor agricole vor fi primite

Valorile minime medii, se vor incadra in prima saptamana intre 9 si 12 grade; cea mai ridicata valoare minima medie se va inregistra in zilele de 27 septembrie si 1 – 2 octombrie, iar cea mai coborata in data de 29 septembrie.

In cea de-a doua saptamana de prognoza, valorile minime medii vor marca o scadere si se vor incadra intre 7 si 10 grade, cu cele mai coborate valori in ultimele zile de prognoza. Probabilitatea pentru precipitatii va fi ridicata in prima saptamana de prognoza, cand local se vor inregistra cantitati de apa moderate si chiar insemnate in data de 27 septembrie.

In Transilvania, in prima saptamana, valorile maxime medii se vor situa in jurul normelor specifice perioadei, astfel temperaturile se vor incadra intre 20 si 24 de grade.

Cele mai ridicate valori urmeaza a se inregistra in 30 septembrie si in 1 octombrie si cea mai coborata pe 28 septembrie.

In cea de-a doua saptamana de prognoza, valorile medii diurne vor marca o scadere si se vor incadra intre 17 si 19 grade, cu cele mai coborate valori, spre finalul intervalului. Valorile minime medii se vor incadra in prima saptamana intre 7 si 11 grade, cu cele mai ridicate valori urmand a se inregistra in 27 septembrie si 2 octombrie si cele mai coborate in zilele de 26 si 29 septembrie. In cea de-a doua saptamana, valorile medii nocturne vor marca o scadere treptata de la 9 grade in data de 3 octombrie pana spre 6 grade in data de 9 octombrie. Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai ridicata in intervalele 27 – 28 septembrie si 2 – 3 octombrie.

In Maramures, valorile maxime medii se vor situa in general in jurul mediilor multianuale. Astfel, temperaturile medii diurne in prima saptamana se vor incadra intre 18 si 22 de grade, cu cea mai ridicata valoare urmand a se inregistra in zilele de 30 septembrie si 1 octombrie si cea mai coborata in 28 septembrie.

In cea de-a doua saptamana vor marca o scadere pana spre 17 grade.

Valorile minime medii se vor incadra in prima saptamana intre 8 si 11 grade, cu cea mai ridicata valoare urmand a se inregistra in ziua de 27 septembrie si in intervalul 1 – 2 octombrie, iar cea mai coborata in zilele de 26 si 29 septembrie.

In cea de a doua saptamana, valorile medii nocturne vor marca o scadere treptata pana spre 6 grade.

Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai ridicata pana in jurul datei de 4 octombrie, cand local se vor inregistra cantitati mai importante de apa.

In Moldova, vremea va fi calda in prima saptamana, cu o medie a maximelor ce va fi cuprinsa intre 23 si 26 de grade, cu cele mai ridicate valori in 30 septembrie si 1 octombrie, apoi aceasta va scadea treptat pana spre finalul intervalului, cand va ajunge la medii de 18 – 20 de grade, valori apropiate de normele climatologice.

Temperaturile nocturne vor avea mici variatii de la un interval la altul si vor fi cuprinse in medie intre 6 si 12 grade. Regimul pluviometric se va mentine deficitar in mare parte din interval, probabilitatea de ploaie va fi mai ridicata in jurul datei de 28 septembrie.

In Dobrogea, prima saptamana va fi caracterizata de o vreme calda, cu o medie a maximelor ce va fi cuprinsa intre 26 si 28 de grade, dupa care aceasta va scadea treptat pana spre finalul intervalului, cand vor ajunge la medii de 20 – 22 de grade, valori apropiate de normele climatologice.

Temperaturile nocturne vor avea mici variatii de la un interval la altul si vor fi cuprinse in medie intre 11 si 17 grade, cu cele mai ridicate valori in 1 si 2 octombrie si cele mai scazute in ultimele nopti ale perioadei. Regimul pluviometric se va mentine deficitar in mare parte din interval, probabilitatea de ploaie va fi mai ridicata in jurul datei de 28 septembrie.

In Muntenia, vremea va fi calda in prima saptamana, cu o medie a maximelor ce va fi cuprinsa intre 25 si 28 de grade, cu cele mai ridicate valori in 30 septembrie si 1 octombrie, apoi valorile temperaturilor vor scadea treptat pana spre finalul intervalului, cand vor ajunge la medii de 20…21 de grade, apropiate de normele climatologice.

Temperaturile nocturne vor avea mici variatii de la un interval la altul si vor fi cuprinse in medie intre 8 si 14 grade, cu cele mai ridicate valori in 1 si 2 octombrie si cele mai scazute in ultimele nopti ale perioadei.

Regimul pluviometric se va mentine deficitar in mare parte din interval, probabilitatea de ploaie va fi mai ridicata in 27 si 28 septembrie.

In Oltenia, prima saptamana va fi caracterizata de o vreme usor mai calda decat in mod obisnuit, cu o medie a maximelor ce va fi cuprinsa intre 23 si 26 de grade, dupa care aceasta va scadea treptat pana spre finalul intervalului, cand vor ajunge la medii de 19 – 20 de grade, valori apropiate de normele climatologice.

Temperaturile nocturne vor avea mici variatii de la un interval la altul si vor fi cuprinse in medie intre 8 si 13 grade, cu cele mai ridicate valori in 1 si 2 octombrie si cele mai scazute in ultimele nopti ale perioadei.

Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicata in prima saptamana, iar in jurul datei de 27 septembrie local se vor inregistra cantitati de apa mai insemnate.

La munte, in mare parte din interval, regimul termic va fi apropiat de normele climatologice ale perioadei, astfel media maximelor va fi cuprinsa intre 10 si 15 grade, iar cea a minimelor intre 3 si 8 grade, cele mai ridicate valori urmand a se inregistra la sfarsitul lunii septembrie si la inceputul lunii octombrie.

Probabilitatea de precipitatii va fi ridicata pe toata durata perioadei de referinta, insa cantitati de apa mai insemnate se vor acumula in jurul datei de 27 septembrie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE