septembrie 27, 2022

AFIR: toate cererile fermierilor pentru asigurarea culturilor agricole vor fi primite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

AFIR primeste la finantare toate cererile fermierilor pentru decontarea primelor de asigurare. Decizia este valabila dupa eliminarea plafonului de depunere, anunta institutia.

“Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta eliminarea plafonului pentru depunerea cererilor de finantare prin submasura 17.1 “Prime de asigurare a culturilor, a animalelor si a plantelor” din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020.

Astfel, solicitantii pot depune cereri de finantare online pe www.afir.info, conform precizarilor Ghidului solicitantului si anexelor aferente, pana la data limita de 16 decembrie 2022, indiferent daca valoarea totala a solicitarilor depaseste plafonul comunicat initial prin Anuntul de lansare a sesiunii (110% raportat la alocarea financiara initiala)”, subliniaza sursa citata.

Citeste si: UE, noi planuri pentru a opri furtul de lemn din paduri

Alocarea financiara stabilita initial pentru aceasta sesiune a submasurii 17.1 este de 15,26 milioane de euro si a fost suplimentata cu disponibilul rezultat in urma finalizarii celei de-a treia sesiuni de depunere, respectiv cu suma de 1,31 milioane de euro, existand in continuare posibilitatea realocarii altor fonduri din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala.

“Pana la aceasta data, AFIR a primit 3.957 de cereri de finantare in valoare de 17,2 milioane de euro.

Este un interes firesc foarte mare si este evident ca fermierii inteleg ca pot gasi la AFIR sprijinul necesar pentru obtinerea finantarii.

In continuare, in aceasta sesiune pot fi depuse, pana la data limita a sesiunii, cereri de finantare aferente sectorului vegetal, pentru politele incheiate pentru culturile de toamna aferente anului 2021 si culturile de primavara aferente anului 2022, precum si pentru cererile de finantare aferente sectorului zootehnic, pentru politele incheiate in anul 2022”, a precizat Dorin Opreanu, directorul general al AFIR.

Sprijinul public nerambursabil acordat in cadrul acestei submasuri este 70% din valoarea primei de asigurare eligibile si platita efectiv de catre fermier, care este solicitantul finantarii.

Riscurile eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare se regasesc definite cu caracter general in Anexa nr. 5 la Ghidul solicitantului.

Printre acestea se numara fenomene climatice nefavorabile (seceta, inundatiile, grindina, inghetul etc) sau infestarile cu organisme de carantina daunatoare plantelor prevazute in HG nr. 563/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.

De asemenea, sunt eligibile si boli ale animalelor conform prevederilor art. 37 din Regulamentul nr. 1305/2013, cu modificarile si completarile ulterioare si care nu fac obiectul despagubirilor prin alte programe cu finantare europeana sau nationala (tuberculoza bovina, bruceloza bovina, bruceloza ovina si caprina etc.).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE