O noua solutie pentru depistarea de pesticide din alimente. ANSVSA face anuntul

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

ANSVSA va investi peste 5 milioane de euro pentru achizitionarea unor echipamente menite sa mareasca capacitatea analitica in privinta determinarii reziduurilor de pesticide din probe de produse alimentare de origine nonanimala (fructe si legume), prelevate in cadrul controalelor oficiale.

ANSVSA va dezvolta si implementa metode de analiza specific determinarii reziduurilor de pesticide din produse alimentare prin investitii in cadrul Institului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara (IISPV) si Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) din Constanta,  Suceava, Bucuresti, Olt si Ialomita.

Citeste si: Productia agricola, crestere in 2021 fata de anul precedent. Suprafetele cultivate, in scadere

Prin investitiile in echipamente performante si metode de analiza, se va intari capacitatea analitica actuala, se va reduce timpul de eliberare al buletinelor de analiza la 24 de ore, ceea ce va creste viteza de reactie a serviciilor veterinare si, implicit, gradul de protectie al sanatatii consumatorilor.

In acest moment, determinarea reziduurilor de pesticide din produse alimentare de origine nonanimala se efectueaza in cadrul a 3 laboratoare sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor ce apartin Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) din Bucuresti, Constanta si Olt.

Echipamentele de laborator utilizate, cu exceptia celor din Constanta, au fost achizitionate in perioada 2008-2009.

Capacitatea analitica actuala a laboratoarelor din reteaua ANSVSA, pentru aceste determinari, face ca timpul de eliberare a buletinelor de analiza sa fie de 3-4 zile.

O parte din bani vor fi directionati catre dezvoltarea si implementarea de metode de analiza specific determinarii acizilor grasi trans (AGT), a hidrocarburilor aromatice/benzopirenilorsi a dioxinelorincadrul IISPV si DSVSA din Buzau, Vaslui si Brasov.

Strategia de finantareva include si programul de supraveghere a bolilor la animale – prinachizitia de linii ELISA (pentru stabilirea unui diagnostic in cazul unor boli la animale precum leucoza bovina, bluetongue, EST, bruceloza, pesta porcina clasica, pesta porcina africana etc.), autoclave si hote (utilizate pentru sterilizarea, respective decontaminarea materialelor de laborator) si programul de supraveghere in domeniul produselor medicinal veterinare.

ANSVSA are la dispozitie,in acest moment, un buget suficient pentru a demara o procedura de achizitie public pentru procurarea unor echipamente de laborator perfomante pentru intarirea capacitatii analitice, prin dotarea si modernizarea laboratoarelor din reteaua sanitara-veterinara si pentru siguranta alimentelor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE