Odata cu cresterea temperaturilor, animalele din ferma vor avea noi nevoi, iar pentru a le proteja sanatatea, sunt necesare o serie de masuri eficiente, menite sa le asigure bunastarea.
Incalzirea vremii aduce odata cu ea si posibilitatea ca animalele sa contracteze anumiti paraziti care, daca nu sunt combatuti eficient, pot cauza probleme de sanatate grave pentru necuvantatoarele din ferma.
Pentru a preintampina acest lucru si pentru a te asigura ca animalele tale raman sanatoase, pe intreg parcursul anului, este necesar sa iei o serie de masuri punctuale. In cele ce urmeaza iti prezentam principalele lucruri de care sa tii cont:
Deparazitarea de primavara
Pentru ca mediul in care animalele din ferma traiesc sau isi petrec timpul este unul propice dezvoltarii patogenilor, este important ca schemele de tratament recomandate de medicul veterinar sa fie urmate, iar deparazitarea de primavara sa fie intreprinsa intocmai cu indicatiile sale.
De pilda, in cazul porcilor, se recomanda administrarea de ROMOXIBENDAZOL comprimate si ROMIVERMECTIN injectabil, care vor asigura atat deparazitarea interna cat si externa a anumalelor. Cu toate ca acest tratament trebuie aplicat de 3-4 ori pe an, primavara este cel mai important moment de administrare, intrucat atunci, porcii sunt cel mai vulnerabili.
In cazul bovinelor, ovinelor si caprinelor, deparazitarea se realizeaza folosind suspensii orale de FASCIOCID, ROMBENDAZOL, ROMFENBENDAZOL sau solutiile injectabile ROMAVERMECTIN PLUS si ROMIVERMECTI. Si in cazul rumegatoarelor, actiunea de deparazitare trebuie intreprinsa de 3-4 ori pe an.
Pentru pasari, deparazitarea se poate intreprinde folosind ROMBENDAZOL F cu spectru larg, comprimate, pentru prevenirea parazitozelor interne, dar si cu ajutorul unui ectocid administrat prin pulverizare, pentru prevenirea parazitilor externi.
Si animalele de companie se pot confrunta cu parazitoze, odata cu incalzirea vremii, asa ca este important sa avem in vedere administrarea unor tratamente specifice. Astfel, este indicat sa apelam la o un serviciu de vaccinare pisici si caini, pentru a ne asigura ca necuvantatoarele beneficiaza de un tratament eficient, aplicat de un specialist.
In cazul in care avem animale care prezinta simtome specifice infestarii cu paraziti, este important sa apelam la medicul veterinar, care va prescrie un tratament adecvat, iar in cazul in care semnalam complicatii, putem chiar sa apelam la un spital veterinar, unde animalele noastre de companie vor avea parte de atentie medicala profesionista.
Curatarea adaposturilor
Adaposturile animalelor pot fi un loc in care virusurile si parazitii se pot dezvolta, in special in cazul in care nu sunt curatate corespunzator. Daca in timpul iernii, temperaturile scazute au prevenit raspandirea acestora, iar animalele nu au avut de suferit din cauza lor, odata cu cresterea temperaturilor, ne putem astepta la inmultirea lor.
De aceea, este bine sa fim prevazatori si sa curatam adaposturile, inainte de a fi nevoie sa tratam animalele pentru anumite contaminari cu paraziti. In primul rand, operatiunea de curatare presupune eliminarea dejectiilor animale de pe podeaua adapostului, impreuna cu patul vegetal de fan sau paie, care se regaseste pe aceasta. Atat podeaua cat si peretii trebuie curatati cu jet puternic de apa, urmand ca apoi sa fie aplicate solutii dezinfectante, pentru eliminarea microorganismelor ce s-ar putea dovedi daunatoare animalelor.
Totusi, este important sa ne asiguram ca adaposturile sunt perfect uscate, inainte de a readuce animalele in interiorul lor, pentru a preveni eventuale probleme de sanatate ale acestora, asociate cu o umiditate crescuta.
Asigurarea unor recipiente curate
Pentru prevenirea contractarii de paraziti, in randul animalelor, este necesar sa ne asiguram ca atat recipientele destinate furajarii animalelor, cat si cele ale adaparii, sunt mereu curate si asezate in locuri ferite de poluanti sau de alti factori externi, care le-ar putea contamina.
De asemenea, in ceea ce priveste adapatoarele, este important ca apa din acestea sa fie schimbata zilnic, chiar daca nu a fost consumata, pentru a nu permite dezvoltarea unor paraziti specifici, ce vor putea cauza probleme de sanatate pentru animale, in viitor.