Prognoza ANM: incalziri ale vremii, dar sanse mari de precipitatii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urmatoarele doua saptamani, valorile termice vor fi in crestere, in intreaga tara, iar sansele de precipitatii vor fi ridicate in intreaga tara, se arata in prognoza ANM, valabila in perioada 13-26 iunie.

In Banat, in prima saptamana din interval, temperatura aerului va avea o tendinta de crestere incepand din data de 15 iunie. Media regionala a maximelor va urca de la 25 de grade, spre 32 de grade, iar cea a minimelor de la 11 la 17 grade Celsius.

In a doua jumatatea a intervalului, variatiile termice vor fi nesemnificative, cu medii ale valorilor diurne de 32 – 33 de grade si ale celor nocturne de 16 – 17 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicata in prima zi a intervalului si dupa data de 17 iunie.

In Crisana, pana in jurul datei de 19 iunie, cu usoare variatii, valorile termice vor avea o tendinta de crestere.

Astfel, media regionala a maximelor va urca de la 24 – 25 de grade, spre 32 de grade, iar cea a minimelor de la 10 la 16 grade.

In restul intervalului, variatiile de temperatura vor fi nesemnificative, mediile valorilor diurne se vor mentine la 31 – 32 de grade Celsius, iar ale celor nocturne in jurul a 16 grade.

Citeste si: INS: suprafata cultivata in Romania a crescut in anul 2021

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicata in prima zi a intervalului, in jurul datei de 17 iunie si dupa 20 iunie.

In Transilvania, pana in data de 20 iunie, cu usoare variatii, valorile termice vor avea o tendinta de crestere.

Media regionala a maximelor va urca de la 23 – 24 de grade, spre 31 de grade, iar cea a minimelor de la 9 la 13 grade.

Ulterior, pana la sfarsitul intervalului de anticipatie, variatiile de temperatura vor fi nesemnificative, mediile valorilor diurne se vor mentine in jurul a 30 de grade, iar ale celor nocturne vor fi de 13…14 grade.

Probabilitatea pentru averse se va mentine pe aproape tot parcursul intervalului, dar va fi mai ridicata in prima zi a intervalului, in jurul datei de 17 iunie si dupa 20 iunie.

In Maramures, pana la inceputul celei de-a doua saptamani, valorile termice vor avea o tendinta de crestere.

Astfel, media regionala a maximelor va urca de la 23 – 24 de grade, spre 30 – 31 de grade, iar cea a minimelor de la 9 la 15 grade.

In restul intervalului, variatiile de temperatura vor fi nesemnificative, mediile valorilor diurne se vor mentine in jurul a 31 de grade, iar ale celor nocturne vor fi de 14 – 15 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicata in prima zi a intervalului, in jurul datei de 17 iunie si dupa 20 iunie.

In Moldova, pana in data de 20 iunie, valorile termice vor avea o tendinta de crestere. Media regionala a maximelor va urca de la 24 de grade, spre 32 – 33 de grade, iar cea a minimelor de la 12 la 17 grade.

Ulterior, variatiile de temperatura vor fi nesemnificative, mediile valorilor diurne se vor mentine in jurul a 32 de grade, iar ale celor nocturne vor fi de 16 – 17 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare in prima zi a intervalului, in jurul datei de 17 iunie si dupa 21 iunie.

In Dobrogea, mai ales in prima saptamana din interval, valorile termice vor avea o tendinta de crestere.

Media regionala a maximelor va urca de la 25 de grade, spre 28 – 29 de grade si se va mentine la aceste valori pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani. Media minimelor va creste de la 15 – 16 grade, pana la 19 – 20 de grade Celsius.

Probabilitatea pentru averse va fi mai mare in data de 14 iunie, in jurul datei de 17 iunie si dupa 21 iunie.

In Muntenia, temperatura aerului va avea o tendinta de crestere dupa data de 15 iunie. Media regionala a maximelor va creste treptat de la valori de 25 – 26 de grade, spre valori de 32 – 33 de grade.

Minimele termice vor avea o evolutie similara, iar cresterea se va realiza de la medii de 13 – 14 grade Celsius, spre medii in jurul a 17 grade. Probabilitatea de aparitie a averselor se va mentine pe aproape tot parcursul intervalului, dar va fi mai mare in primele zile, in jurul datei de 17 iunie si dupa 21 iunie.

In Oltenia, mai ales in prima saptamana a intervalului, valorile termice vor avea o tendinta de crestere. Media regionala a maximelor va urca de la 25 – 26 de grade, spre 32 – 33 de grade si se va mentine la aceste valori pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani.

Media minimelor va urca de la 13 grade, pana la 16 – 17 grade Celsius. Probabilitatea de aparitie a averselor se va mentine pe aproape tot parcursul intervalului, dar va fi mai mare in primele zile, in jurul datei de 17 iunie si dupa 22 iunie.
La munte, pana la mijlocul intervalului, valorile termice vor avea o tendinta de usoara crestere. Astfel, media regionala a maximelor va urca de la 14 de grade, spre 22 de grade, iar cea a minimelor de la 5 la 12 grade.

In restul intervalului, vor fi doar variatii termice usoare, mediile valorilor diurne se vor mentine in jurul a 21 de grade, iar ale celor nocturne vor fi de 11 – 12 grade.

Probabilitatea de aparitie a averselor se va mentine pe aproape tot parcursul intervalului, dar va fi mai mare in primele zile, in jurul datei de 17 iunie si dupa 20 iunie.

Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE