Canicula, un pericol pentru animalele din ferma. Care sunt pericolele la care sunt expuse si cum le putem preveni

Facebook
Twitter

Dupa cateva saptamani de temperaturi extreme, vremea nu da semne ca se va raci prea curand, asa ca, animalele din ferma au nevoie de solutii eficiente prin care sa fie protejate eficient atat de canicula cat si de toate evenimentele negative secundare produse de aceasta.

Pentru necuvantatoare, vremea caniculara poate avea efecte negative atat asupra productivitatii oferite, cat si asupra sanatatii lor, asa ca luarea de masuri, menite sa limiteze expunerea la stresul termic, este necesara.

In cele ce urmeaza vom vorbi despre principalele modalitati prin care animalele din ferma pot fi ferite de temperaturile ridicate si de alte evenimente negative specifice verii:

Bovine

Pe timpul verii, bovinele trebuie neaparat sa aiba acces la nutret verde. Pasunatul este cea mai economica si cea mai sanatoasa metoda de hranire, insa in lipsa acesteia, putem opta pentru administrarea de concentrate sau pentru procurarea de nutret verde.

De retinut este faptul ca bovinele nu sunt foarte rezistente la caldura si ca trebuie sa le asiguram constant acces la umbra si o hidratare corespunzatoare. Vaccinarea contra antraxului, care este obligatorie la rumegatoare trebuie de asemenea efectuata. Pentru a va asigura ca animalele sunt ferite de orice boala sau afectiune, solicitati medicului veterinar informatii cu privire la toate vaccinurile necesare la bovine.

Caini si pisici

In timpul verii, animalele de companie sunt extrem de predispuse la contractarea de paraziti. Pentru a preveni o eventuala infestare si pentru a ne asigura ca animalele noastre raman sanatoase, preventia este cea mai indicata masura pe care o putem lua. De asemenea, este indicata monitorizarea atenta a necuvantatoarelor, pentru a ne asigura ca acestea nu prezinta semnele infestarii cu parazitii. De exemplu, la capuse sau babesioza, simptomele manifestate de animal pot fi un prim factor de ingrijorare, de care trebuie sa tinem cont.  Majoritatea tratamentelor anti paraziti pentru caini si pisici nu prezinta efecte secundare si pot fi gasite in orice magazin pentru animale.

De asemenea, este bine de stiut ca pisicile si cainii pastreaza temperatura corporala doar prin pernutele de la picioare si nu transpira prin tot corpul, fiind mai afectate de vremea caniculara. Pentru a mentine sanatoase animalele de companie, va trebui sa le hidratam corespunzator si sa le hranim adecvat. Pentru cazurile extreme, este bine sa fii pregatit si sa cunosti o clinica veterinara non stop la care poti apela.

Pasari de curte

Pasarile de curte sunt expuse multor boli odata cu venirea verii. Mediul in care traiesc este unul propice dezvoltarii patogenilor, iar caldura excesiva accentueaza pericolul. Virusii se pot transmite tuturor pasarilor din curte, iar pentru prevenirea imbolnavirilor este necesar sa dezinfectam tarcul/cotetul care adaposteste pasarie si sa ne asiguram ca acestea traiesc intr-un mediu curat.

Simptomele care indica infestarea la pasari sunt: apatia, lipsa poftei de mancare sau penaj dezordonat, iar in cazul in care boala este deja prezenta, va fi necesara sacrificarea tuturor pasarilor si dezinfectarea totala a curtii. Totusi, pentru a preveni acest lucru, veterinarii recomanda vaccinarea, inca din primele zile de primavara.

Porci

In timpul verii si in special in timpul caniculei, porcii tind sa-si reduca voluntar consumul de furaj. Acest lucru duce inevitabil la scaderea sporului zilnic si de aceea este necesar sa luam masuri. Cea mai indicata si simpla solutie este furajarea animalelor dimineata devreme si seara tarziu, atunci cand vremea este mai racoroasa.

Pe timpul zilei, porcii au nevoie de hidratare corespunzatoare si de un loc umbros. Atunci cand se instaleaza canicula, porcii isi pot creste consumul de apa chiar si de 5-6 ori, iar in aceste conditii trebuie sa ne asiguram ca acestia au mereu apa suficienta la dispozitie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE