Ministrul Oros, despre viitoarea politica agricola: „nu suntem pe deplin multumiti de compromisuri”

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a avut o interventie in cadrul Consiliului de ministri Agricultura si Pescuit, in ceea ce priveste acordul pentru viitoarea Politica Agricola Comuna, acord ce a presupus acceptarea de compromisuri de catre toate partile implicate.

Cu toate ca s-a aratat multumit de decizia de plafonare a platilor directe, care va inlesni accesul fermelor mici si mijlocii la fonduri, si de eliminarea conditionarilor bugetare pentru investitiile verzi, ministrul si-a aratat si dezacordul fata de anumite decizii, precum neincluderea cartofului de masa la sprijinul cuplat si fata de complexitatea programului pentru investitii in infrastructura de irigatii, care ingreuneaza accesarea de fonduri in acest sens. In cele ce urmeaza va redam interventia ministrului Oros, remisa Stiri Agricole.

INTERVENTIA MINISTRULUI ADRIAN OROS:

”Apreciem determinarea COMISIEI si a PRESEDINTIEI in a identifica un compromis asupra pachetului de reforma, dar consideram ca mai multe aspecte incluse in cadrul noii PAC, spre exemplu dimensiunea sociala, merg in sens opus simplificarii. Desi ne-am exprimat dezacordul fata de aceasta noua conditionalitate, care nu intra in sfera de competenta a Politicii Agricole, imi exprim convingerea ca in regulamentele secundare vom identifica formule de implementare, care sa nu conduca la sanctionarea excesiva a fermierilor.

Un aspect important pentru buna gestionare a platilor directe il reprezinta flexibilitatea si subsidiaritatea regasite in modalitatea de aplicare a schemelor si masurilor de sprijin a fermierilor. In acest context, apreciez eliminarea propunerii PE de plafonare a platilor directe si a investitiilor din pilonul 2, precum si a limitarii doar la dimensiunea medie nationala a exploatatiilor, cat si acordul atins la procentul minim de 10 % de reorientare a bugetului pentru platile directe catre fermele mici, mijlocii si de familie, care pentru noi sunt foarte importante.

In spiritul compromisului putem accepta cresterea propusa de PRESEDINTIE la 35% pentru mediu in FEADR, dar consideram in continuare ca o contabilizare de minimum 60% din zonele cu constrangeri naturale (ANC) ar trebuie aplicata.

Apreciem eliminarea conditionarilor bugetare din pilonul II pentru investitiile verzi. In ceea ce priveste angajamentul statelor membre de a se alinia la obiectivele Acordului verde european si a strategiilor subsecvente suntem de acord cu mentionarea prevederii la nivel de considerent, cu precizarea ca se impune clarificarea urgenta a modului in care COMISIA va evalua consistenta si contributia Planurilor strategice la realizarea acelor obiective.

Putem accepta pre-alocarea pentru eco-scheme de 25%, cu posibilitatea mentinerii unui numar cat mai mare de flexibilitati in vederea evitarii pierderilor de fonduri.

Referitor la sprijinul cuplat, apreciem mentinerea procentului de 13%+2%, dar, desi am luat nota de explicatiile COMISIEI referitoare la eliminarea cartofului de masa, consideram ca o asemenea abordare nu este corecta, aici sustinem abordarea Bulgariei si Sloveniei.

Multumim PRESEDINTIEI pentru mentinerea derogarilor de la GAEC 8 si 9, privind exceptarea fermelor sub 10 ha. Totodata, apreciem eliminarea procentului de 10% propus de catre PE la GAEC9 pentru biodiversitate si includerea acestuia la nivel de considerent.

Mentinerea interventiilor pentru micii fermieri la articolele 64-69 este esentiala pentru RO. Referitor la plata pentru micul fermier din cadrul FEGA sustinem ca plata sa ramana voluntara, iar limita sa poata fi stabilita de statul membru pana la zece hectare, in functie de structura agricola economica specifica si a dimensiunii pachetelor financiare pentru plati directe.

Referitor la investitiile in infrastructura de irigatii, consideram ca textul mai poate fi imbunatatit si clarificat la nivel tehnic din perspectiva eligibilitatii investitiilor.

Nu suntem pe deplin multumiti de compromisul asupra pachetului de reforma, dar trebuie sa incheiem acest acord cat mai curand si sa finalizam programele nationale strategice. Este foarte importanta dimensiunea ecologica si sociala a Politicii Agricole Comune, dar nu trebuie sa uitam nicio clipa dimensiunea economica. Trebuie sa mergem acasa sa le spunem fermierilor care sunt conditiile, care sunt regulile in urmatorii ani. Ei au nevoie de certitudini si de resurse just alocate. Iar noi avem nevoie de fermieri stabili care sa produca hrana sanatoasa si accesibila pentru consumatorul european”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE