lactate bradet

INS: cantitatea de lapte importata de Romania in anul precedent, mai mare cu 20% fata de cea din 2019

Facebook
Twitter

In 2020, Romania a importat o cantitate de 135.640 tone de lapte, cu 20% mai mult decat in anul 2019. In acelasi timp, cantitatea de lapte colectat din tara, din exploatatii agricole, centre de colectare sau ferme proprii a crescut cu doar 0,9%, insa a insumat 1,171 milioane de tone, se arata intr-un raport INS.

De asemenea, cantitatile colectate de lapte brut de capra, bivolita si oaie, in anul 2020 fata de anul 2019, au crescut cu 19,9%, 10,9% si respectiv cu 4,1%.

Potrivit datelor INS, in anul 2020, cea mai mare crestere a productiei s-a inregistrat la unt cu 1.526 tone (+14,3%), cu un total de 12.175 tone, urmata de lapte de consum cu 27.636 tone (+8,4%), pana la 357.313 tone, smantana cu 1.401 tone (+2,1%) – 68.305 tone, branza (inclusiv urda) cu 954 tone (+1%) – 97.356 tone, lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut si alte produse lactate similare) cu 578 tone (+0,3%), cu o productie de 225.730 tone.

Productia de branza obtinuta din lapte de vaca (care reprezinta 87,5% din productia totala de branzeturi) a crescut, de asemenea, cu 2.464 tone (+3%), totalizand 85.211 tone.

Pe de alta parte, scaderi ale productiei in anul 2020, fata de anul 2019, au fost inregistrate la lapte praf cu 162 tone (-10,5%) si branza topita cu 15 tone (-0,2%).

Potrivit INS, cele mai mari cantitati de lapte de vaca s-au colectat in regiunile Centru (39,7%), Nord-Est (19,1%) si Nord-Vest (17,9%), iar laptele de consum s-a produs cu preponderenta in regiunile Centru (52,6%), Nord-Vest (21,1%), Vest (peste 13%).

Regiunile Centru, Bucuresti-Ilfov si Nord-Vest detin peste 79% din productia de produse lactate proaspete (smantana si laptele acidulat), respectiv Centru (37,2%), Bucuresti-Ilfov (peste 23%) si Nord-Vest (18,5%).

Cele mai mari cantitati de unt s-au produs in regiunile Centru (46,9%), Vest (peste 29,0%), Nord-Vest (11,0%) si Nord-Est (6,9%), iar branza (inclusiv urda) s-a produs indeosebi in regiunile Centru (41,7%), Nord-Est (23,9%), Nord-Vest (16,5%), Sud-Est (7,7%) si Sud-Muntenia (7,5%). Cea mai mare productie de branza topita a fost obtinuta in regiunea Centru (90,9%).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE