Restrictiile tot mai stricte impuse de autoritatile chineze pentru a stopa raspandirea pandemiei de COVID-19 determina fermierii sa-si distruga culturile, pentru ca nu mai au cui sa vanda productia. Fenomenul a declansat ingrijorari cu privire la o criza alimentara, transmite Bloomberg.
Mai multe videoclipuri au inceput sa circule online in care se pot vedea fermieri care isi distrug produsele agricole proaspete pe care au dificultati in a le comercializa.
Citeste si: ANSVSA: 61 de focare de pesta porcina in Romania
Mass media de stat si locala au publicat reportaje cu privire la campuri de legume care sunt distruse in mari regiuni producatoare de legume, precum provinciile Shandong si Henan, pentru a face loc in vederea insamantarii urmatoarei recolte.
Distrugerea produselor alimentare proaspete are loc intr-un moment in care multi chinezi sunt in izolare si se confrunta cu probleme in aprovizionarea cu alimente si alte perturbari de aprovizionare.
Aceasta distrugere risca sa majoreze preturile la alimente, care sunt deja la un nivel ridicat, si sa submineze eforturile Beijingului de a asigura aprovizionarea cu hrana si a elimina risipa.
Proteste impotriva restrictiilor anti-Covid au izbucnit in ultimele zile in mai multe orase din China, inclusiv in Beijing si Shanghai.
Mai multe legume precum varza, ridichiile si spanacul sunt acum recoltate in China dar sunt blocate in zonele rurale.
Camioanele si comerciantii fie nu sunt disponibile sau nu pot intra in sate pentru a colecta produsele agricole din cauza restrictiilor de deplasare si ordinelor de carantina.
O publicatie a fermierilor a raportat ca exista dificultati in aducerea legumelor pe piata din cauza restrictiilor anti-Covid si citeaza cazul pietei Xinfadi din Beijing, unde in timp ce preturile platite fermierilor pentru legume au scazut, preturile de comercializare cu amanuntul au explodat.
„Cetatenii vor alimente, fermierii vor venituri iar sezonul agricol nu asteapta pentru nimeni” subliniaza publicatia de stat Farmers’ Daily.
Aceasta a facut un apel catre autoritati pentru a reduce obstacolele in calea vehiculelor care transporta produse alimentare, „astfel incat legumele de pe camp sa poata fi servite pe mesele a mii de gospodarii”.