Pretul ingrasamintelor scade, dupa ce fermierii au refuzat sa le mai cumpere

Facebook
Twitter

Pretul ingrasamintelor incepe sa inregistreze scaderi, deoarece tot mai multi fermieri nemultumiti, au amanat sa le cumpere. Acest lucru a dus la o suprasaturatie a produselor, ceea ce a dat peste cap intreaga piata, arata o analiza Bloomberg.

La inceputul acestui an preturile la ingrasaminte au atins valori record, dupa ce sanctiunile impuse Belarusului, un important producator, si invazia ruseasca din Ucraina a dus la explozia preturilor pentru ingrasaminte destinate culturilor agricole.

Asta a determinat marii producatori mondiali de ingrasaminte sa isi majoreze achizitiile si sa transporte cantitati mari de produse pentru a evita problemele de pe lanturile de aprovizionare si restrictiile comerciale impuse pentru o serie de piete precum Rusia.

Astfel de masuri au dus la majorarea stocurilor de ingrasaminte in unele regiuni importante iar fermierii nu mai cumpara ingrasaminte, o situatie care afecteaza si mai mult piata.

Aceasta evolutie afecteaza atat SUA, un mare cumparator de ingrasaminte si cel mai mare exportator mondial de porumb, cat si Brazilia, cel mai mare exportator mondial de soia boabe.

„Fermierii si-au redus achizitiile pentru acest input costisitor. Cererea mondiala pentru amoniac, fosfat si potasa este in scadere comparativ cu situatia din alti ani”, a declarat Alexis Maxwell, analist la Bloomberg Intelligence.

Citeste si: MADR: ce solutii se intrevad pentru sustinerea zonelor montane?

Un index saptamanal care urmareste pretul la uree in New Orleans a scazut cu 3,2% vineri, continuand un declin care dureaza de o luna, pe masura ce fermierii americani asteapta sa vada cat de mult vor cobori preturile.

Fermierii brazilieni amana si ei achizitiile, ceea ce duce la scaderea preturilor pe masura ce stocurile incep sa se acumuleze.

Companiile din industria de ingrasaminte mizau pe faptul ca fermierii vor cumpara inputuri pentru culturile agricole, avand in vedere preturile ridicate la cereale. Insa pe masura ce fermierii au vazut cum pretul produselor agricole scade, dupa ce a atins valori ridicate, si-au limitat chletuielile, revenind asupra deciziilor privind aplicarea de ingrasaminte, momentul livrarilor si impactul asupra recoltelor viitoare.

De exemplu, chiar daca cultivatorii de porumb trebuie sa foloseasca azot in fiecare an, cei din SUA nu sunt nevoiti sa faca acest lucru in perioada toamnei.

Brazilia, cel mai mare importator mondial de ingrasaminte, se confrunta cu o situatie similara.

Tara a importat cantitati record de ingrasaminte in acest an pentru a se asigura ca fermierii sai vor avea suficiente inputuri pentru a majora suprafetele cultivate.

„Ritmul record al importurilor din acest an a dus la umplerea depozitelor, astfel ca Brazilia a fost nevoita sa re-exporte surplusul ceea ce a pus presiuni asupra preturilor interne si internationale, pe masura ce Brazilia va importa volume mai mici in a doua jumatate a anului”, sustine Maisa Romanello, analist la firma Safras & Mercado.

Preturile la ingrasaminte in Brazilia au scazut aproape la jumatate fata de varfurile atinse in luna aprilie, ceea ce ii face pe unii sa se intrebe cat de mult pot scadea.

„Fermierii vad cum preturile scad si amana achizitiile”, spune Jeferson Souza, analist la Agrinvest Commodities.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE