MADR: ce solutii se intrevad pentru sustinerea zonelor montane?

Facebook
Twitter

Secretarul de stat Aurel Simion participa in perioada 17-21 octombrie 2022, in judetele Harghita si Bistrita Nasaud, la intalnirile dedicate proiectului „Consolidarea capacitatii administrative a MADR sustinuta de planificare strategica si un sistem de politici publice bazate pe dovezi, sistematizarea si simplificarea procedurilor de lucru cu mediul de afaceri si cu cetatenii din Romania, cu accent pe zonele montane„, finantat prin Programul Operational Capacitate Administrativa. 

La aceste consultari se reunesc reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si ai institutiilor subordontae, membri ai Comitetelor Muntoase, autoritati locale, fermieri, partile interesate din mediul de afaceri local in domeniile agricultura, socio-economic, sanatate, educatie si ONG-uri.

Citeste si: Noi date MADR: peste 870.000 de hectare, afectate de seceta. 37 de judete afectate

Aceste manifestari reprezinta o componenta a procesului de consultare al partilor interesate, in cadrul Studiului de Diagnostic asupra Zonelor Montane, elaborat de Banca Mondiala pe baza caruia va fi alcatuita Strategia de Dezvoltare Integrata a Zonei Montane din Romania de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale la Composesoratul Nicolesti din judetul Harghita si la Centrul de Cercetare si Inovare Lunca Ilvei, din judetul Bistrita-Nasaud.

Astfel, luni, 17 octombrie 2022, in localitatea Nicolesti au avut loc dezbateri si prezentari pe urmatoarele subiecte: diagnosticarea socio-economica a zonelor montane, cercetarea sectorului agroalimentar in  zona montana, turism deep-dive (analiza detaliata a sectorului pentru identificarea avantajelor competitive, a specializarii si a directiilor strategice ale acestuia pentru cresterea competitivitatii economice.

Posibile viitoare directii strategice: specializarea in eco-turism, in turismul de aventura, turismul gastronomic, etc.), evaluarea resurselor naturale/poluarea cu nitrati, abordarea procesului de consultare al partilor interesate.

Aceleasi teme de discutie vor fi abordate si in cadrul seriei de consultari din data de 20 octombrie 2022, in localitatea Lunca-Ilvei.

Prin aceste intalniri, Banca Mondiala urmareste sa inteleaga oportunitatile, nevoile si provocarile de la nivelul institutiilor publice, precum si sa expuna entitatilor publice interesate activitatea si metodologia serviciilor de consiliere rambursabila.

Totodata, programul acestei saptamani cuprinde vizite in teren efectuate cu scopul de a observa rolul formelor asociative in viata comunitatilor montane, nivelul de dezvoltare al sectoarelor si lanturilor valorice specifice din zona montana, starea actuala a agriculturii si a sistemelor agricole din zonele montane.

De asemenea, cei implicati vor avea ocazia sa descopere cele mai bune practici locale in turism, biomasa si procesare alimentara, dar si sa inteleaga nevoile si angajarea in dialog in jurul domeniilor de oportunitate pentru viitoarea colaborare, ca urmare a discutiilor care au avut loc in luna iunie 2022.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE