MADR: Romania, noi promisiuni pentru sustinerea agriculturii din Republica Moldova

Facebook
Twitter

Ministrul Petre DAEA a primit la sediul MADR o delegatie a Ministerului Agriculturii din Republica Moldova, alaturi de care au discutat aspecte precum comertul cu produse agroalimentare, identificarea unor instrumente de intensificare a cooperarii bilaterale pe segmentul agroalimentar, procesarea productiei agricole. 

Sesiunea plenara a vizat dezbaterea urmatoarelor subiecte: mecanisme de stimulare financiara si non-financiara a producatorilor agricoli, elemente privind politica de piata in comertul cu produse vegetale in sezon, sporirea atractivitatii de producere a vinurilor cu DOP/IGP, implementarea politicilor sectoriale in domeniul zootehniei, identificarea si trasabilitatea animalelor.

In cadrul intrevederii, ministrul Petre DAEA si-a exprimat sustinerea pentru sprijinirea integrarii europene a Republicii Moldova, in baza procesului de reforme si a angajamentelor asumate in contextul implementarii Acordului de Asociere dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana.

„Suntem, am fost si vom fi alaturi de fratii nostri de peste Prut si va vom pune la dispozitie intreaga noastra expertiza in domeniul agroalimentar, in toate segmentele care sunt de interes pentru dvs. pentru a va sustine in etapele pe care le aveti de parcurs in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana. Romania si Republica Moldova se confrunta cu probleme similare, iar solutiile nu vor intarzia sa apara printr-o colaborare sinergica, pornind inclusiv de la experienta Romaniei in calitate de stat membru UE.

Citeste si: Cum iti deschizi un magazin de legume-fructe: primii pasi de urmat

Va vom acorda sprijin pentru adaptarea legislatiei, asimilarea acquis-ului comunitar, crearea de mecanisme de lucru si formarea unor structuri care sa fie compatibile cu cerintele politice si economice ale UE.

Bine ati venit acasa, dragi colegi si prieteni, sa aveti mereu in minte ca veti avea tot timpul usa deschisa, iar caldura sufleteasca ne pastreaza mereu in ambientul intelegerii si al pretuirii”, a declarat ministrul Petre DAEA.

La randul sau, ministrul din Republica Moldova a apreciat ca agricultura este un domeniu esential, care inglobeaza toate ramurile economiei si contribuie la formarea bugetului, sustinand ca MAIA din Republica Moldova se afla in plin proces de reformare pentru a se adapta cerintelor actuale si a sprijini agricultura sa devina prospera.

„Noi promovam interconectarea economica a Republicii Moldova cu Romania, nu numai pe dimensiunea de export, dar si pe cea a importului de produse agroalimentare din Romania in Republica Moldova, iar aceasta interconectare dorim sa incepem sa o facem in ambele sensuri”, a declarat ministrul agriculturii din Republica Moldova.

De asemenea, Vladimir BOLEA a mentionat ca ambele popoare au preferinte alimentare comune, iar participarea la evenimente de profil poate genera o emotie a cunoasterii ce conduce la o relatie bilaterala de durata.

Ministrul din Republica Moldova si-a afirmat interesul pentru consolidarea parteneriatului moldo-roman pe dimensiunea agricola in contextul pre-aderarii Republicii Moldova la Uniunea Europeana.

Colaborarea dintre Romania si Republica Moldova are ca scop transferul de cunostinte, crearea unor conexiuni pentru realizarea unor parteneriate publice private, dar si cu antreprenorii din domeniul agricol dintre cele doua state si valorificarea oportunitatilor de investitii in agricultura.

Actiunile de cooperare dintre ministerele agriculturii din Romania si Republica Moldova au in vedere desfasurarea unor sesiuni de instruire, transferul de informatii si bune practici, pentru o dezvoltare viabila  a sectorului agroalimentar.

Printre subiectele specifice supuse discutiilor in cadrul intrevederilor sectoriale s-au regasit instrumentele de sprijinire a zonelor rurale, dezvoltarea sectorului zootehnic, consolidarea sectorului fitosanitar, precum si a segmentului de cercetare si extindere a serviciilor de consultanta in agricultura.

Din delegatia Republicii Moldova au mai facut parte ambasadorul Republicii Moldova in Romania Victor Chirila, secretarii de stat din Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare Vasile Sarban si Iurie Scripnic, conducerea directiilor tehnice din Minister si APIA, membri ai Comisiei de agricultura si industrie alimentara din Parlamentul Republicii Moldova.

Programul vizitei a cuprins, pe langa discutiile celor doua delegatii in format plenar si sectorial  si vizitarea unei ferme din comuna Adunatii-Copaceni, judetul Giurgiu.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE