Orice persoana care detine o gradina de legume sau o livada s-a gandit macar o data sa-si valorifice productia pe cont propriu si sa-si infiinteze propriul magazin de legume-fructe.
Cu toate ca, in prezent, in tara noastra exista foarte multe astfel de unitati comerciale, cererea pentru aceste produse este foarte mare, asa ca, prin cateva decizii inspirate, in ceea ce priveste amenajarea si organizarea spatiului, oricine poate avea succes cu un astfel de demers.
In cele ce urmeaza vom vorbi despre principalii pasi pe care ar trebui sa-i urmezi, pentru a deschide un magazin de legume-fructe cu adevarat profitabil.
Alegerea unui spatiu comercial
Primul lucru de care trebuie sa tii cont, atunci cand te pregatesti de infiintarea unui magazin de legume-fructe, este alegerea unui spatiu comercial potrivit. Atunci cand faci alegerea este important sa tii cont de doua aspecte importante, anume dimensiunea spatiului si vadul comercial in care acesta este localizat.
Daca ai mai obisnuit sa comercializezi legume si fructe, probabil ca intelegi valoarea unui spatiu comercial situat intr-un vad bun si ca, o eventala chirie mai mare va fi compensata de vanzarile pe care vei reusi sa le faci.
In ceea ce priveste dimensiunile spatiului, atunci cand te pregatesti sa faci alegerea, este important sa stabilesti care este cantitatea de produse pe care iti doresti si poti sa o comercializezi, cum vrei ca produsele sa fie distribuite in magazin si cum trebuie sa fie asezate in rafturi produsele. Odata ce stabilesti toate aceste detalii, iti va fi mult mai simplu sa faci o alegere inspirata.
Organizarea aprozarului
Odata ce ne-am gasit un spatiu comercial potrivit, este timpul sa ne gandim la modul in care il vom organiza. Avand in vedere concurenta crescuta, organizarea aprozarului este necesara pentru a ne asigura o clientela constanta si pentru a-i determina pe clienti sa petreaca mai mult timp in magazin.
Pentru a starni interesul clientilor, este necesar ca la intrarea in aprozar sa amplasam produsele de sezon, continuand apoi cu legumele de uz zilnic. Este recomandabil sa avem si promotii/reduceri la unele produse, fiind necesar ca acestea sa fie anuntate prin panouri publicitare.
De asemenea, sistemul de plati este, in egala masura, important. In prezent, foarte multe persoane aleg sa achite cu tichete de masa, asa ca te vei bucura de un succes suplimentar daca oferi si aceasta facilitate. Poti afla aici informatii mai multe despre valoare tichete de masa sau monografie tichete de masa.
Organizarea marfurilor
Inainte de a incepe pregatirile pentru infiintarea unui magazin de legume-fructe, este necesar sa tinem cont de posibilitatile de a asigura un flux continuu de produse. Pentru multi cultivatori care au ales sa-si comercializeze produsele agricole in acest fel, asigurarea unui stoc constant se poate dovedi o provocare destul de mare, si multi dintre ei sunt nevoiti sa gaseasca un furnizor tert, pentru a compensa lipsurile.
Cu toate ca, fiind la inceput, iti va fi dificil sa estimezi care vor fi cantitatile pe care le vei comercializa, este important sa gasesti, inca de pe acum, alternative pentru a avea mereu la indemana un stoc suficient de produse. Gaseste producatori din zona ta si incearca sa compari preturile practicate de acestia, pentru a te asigura ca vei gasi marfa la un pret corect. Mai mult, acest demers iti va permite sa extinzi oferta de produse din rafturi, si sa comercializezi si alte legume si fructe decat cele pe care le cultivi, fiind mai atractiv pentru clienti.
Avize si certificate necesare
Obtinerea avizelor si a autorizatiilor reprezita o corvoada pentru foarte multi mici afaceristi, care se simt coplesiti de multitudinea de documente necesare si de procedurile necesare obtinerii lor. Totusi, aceste documente sunt necesare pentru a intra in legalitate, iar obtinerea lor nu va fi atat de complicata daca suntem bine organizati si stim la ce trebuie sa ne asteptam.
Principalele documente de care avem nevoie pentru deschiderea unui aprozar sunt:
-Certificatul Constatator emis pentru punctul de lucru cu autorizarea activitatilor prevazute de codurile CAEN 4711 sau 4719, care se obtine de la Registrul Comertului;
-Inregistrarea sanitar-veterinara. Documentul este eliberat de Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor;
-Acordul de functionare eliberat de primarie;
-Analiza de risc la securitatea fizica pentru persoanele juridice;
-Autorizatie de securitate la incendiu. Documentul se elibereaza de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta;
-Autorizatie de mediu. Documentul se elibereaza de catre Agentia de Protectia Mediului;
-Autorizarea mijloacelor de publicitate;
-Autorizatia de comercializare a semintelor si materialului saditor (in cazul in care comercializam astfel de produse);
-Declaratia pe propria raspundere pentru exonerarea unor comercianti de la inregistrarea in sistemul de agricultura ecologica (dupa caz).