Romania are nevoie de un proiect de tara pentru a reusi retentia apei din zonele montane si folosirea ei in perioadele de vegetatie, considera Nicolae Apopi, presedinte Clubul Fermierilor Romani.
„In opinia mea, avand in vedere bazinele hidrografice de care beneficiaza tara noastra, ceea ce printre putine tari din Europa au la dispozitie – este nevoie de un proiect de tara pentru a reusi retentia apei din zonele montane si folosirea ei in perioadele de vegetatie ale culturilor prin cadere libera, adica prin mod gravitational.
Acesta este un lucru de strategie si care, pe termen lung, ar duce la un cost mai mic al punerii la dispozitie a unor debite mai mari de apa pentru fermieri.
Citeste si: Romsilva suplimenteaza volumul de lemn. Inca 500.000 mc pusi pe piata
Pentru mine ar fi bine-venit daca reusim sa convingem decidentii pentru a crea acest cadru legislativ mult mai accesibil pentru a putea sa imi ating tintele pe care le-am propus in urmatoarea perioada, desi nu sunt atat de afectat de seceta, dar gandesc pe termen lung. Cu siguranta voi fi si eu afectat.
Dupa cum am urmarit, ultimii zece ani de zile, din ce in ce suntem tot mai afectati de schimbarile climatice si trebuie sa ma pregatesc pentru viitor, astfel incat sa imi ating proiectele de irigare”, a afirmat Nicolae Apopi, la un eveniment pe teme agricole.
El a fost intrebat care sunt resursele de apa de care dispune Romania in afara de apa din Dunare pentru irigatie.
„Putem sa apelam la apa subterana prin anumite foraje, sunt in zona noastra cateva facute de un fermier, mai ales in legumicultura sau prin crearea unor lacuri de acumulare.
Pentru zona noastra ar fi foarte bine venit daca am reusi sa convingem Consiliul Europei sa acorde bani in Planul National de Rezilienta si Relansare pentru imbunatatirea sistemului de irigatie si sistemele de drenaj si desecare deoarece in anumite zone ale tarii putem sa folosim apa care in anumite perioade ale anului vine in mod mai abundent si in perioadele cand avem nevoie sa o utilizam de acele lacuri de acumulare”, a mai spus Nicolae Apopi, la „ZF Agriculture Summit 2022”.
Totodata, el a subliniat ca acest cadru legislativ este extrem de birocratic si dureaza intre 3 si 5 ani pana la realizarea unui asemenea amenajament.