Asociatie: productia de miere a scazut la jumatate. Apicultorii nu primesc ajutoare de minimis

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Productia de miere a tarii este la jumatate fata de media multianuala, din cauza climei si a secetei. Mai mult, apicultorii nu vor primi ajutoare de minimis in acest an, pentru ca alte sectoare agricole stau mai prost, a declarat Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, Ioan Fetea.

“Anul acesta este unul ciudat pentru apicultura, cu productii sub 50% din media anuala, din cauza schimbarilor climatice.

In primavara a fost frig, au fost ploi, salcamul a fost calamitat in proportie de 60%, apoi a venit aceasta seceta crunta, florile s-au ofilit.

Floarea-soarelui, din un milion si ceva de hectare, mai mult de jumatate a fost ofilita si nu s-a putut valorifica.

Au fost si zone geografice unde s-a putut recolta ceva miere, dar nu la nivelul productiei normale, in conditiile in care floarea-soarelui da 40-45% din productia medie anuala.

Citeste si: MADR: suprafata afectata de seceta se apropie de 600.000 de hectare

In plus, consumul de miere al romanilor este redus.

Nu mai avem piata pentru miere. Noi (Asociatia Crescatorilor de Albine – n.r.) n-am mai avut niciun contract de export anul acesta”, a afirmat Fetea.

Specialistul a pus acest fenomen pe seama faptului ca Europa a ramas cu stocuri de miere de anul trecut si, in plus, au venit cantitati de miere mai ieftina din tari extracomunitare.

Reprezentantul apicultorilor nu se asteapta la cresteri semnificative de preturi la miere, din cauza scaderii consumului, desi cheltuielile au crescut cu 30-50%.

“Ar putea fi o scumpire de 10%, maximum 15% la unele sortimente”, a spus presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.

Intrebat daca mai este miere contrafacuta pe piata, Fetea a raspuns: “Sunt convins ca este, pentru ca ma mai uit si eu la un borcan de miere de hypermarket, in care jumatate este cristalizata si zice ca e de salcam, jumatate e galbena sau maronie, ceea ce nu respecta nici macar indicatorul de culoare la acest sortiment de miere.

Insa doar laboratorul poate oferi certificare, oamenii nu pot deosebi cu ochiul liber. Mierea este un produs destul de falsificat la nivel mondial si metodele sunt sofisticate”.

El nu a putut preciza cat la suta din piata reprezinta mierea contrafacuta.

Fetea a mai spus ca apicultorii romani au solicitat ajutoare de minimis de la bugetul de stat, insa nu vor primi anul acesta.

“Au fost alte sectoare agricole mai calamitate decat noi si anul acesta nu vom primi ajutoare de minimis.

Ceruseram 40 de milioane de euro. Daca se dadeau 10% erau 4 milioane de euro.

Era bine si 10%, avand in vedere ca, din iunie, noi le dam siropuri si turte albinelor, deci avem costuri”, a aratat reprezentantul apicultorilor.

Cea de-a 24-a editie a Targului National al Mierii are loc in perioada 16 – 18 septembrie pe Platforma Institutului de Cercetare si Dezvoltare pentru Apicultura.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE