ANM: Cod galben de ploi si vijelii in intreaga tara, pana duminica

Facebook
Twitter

ANM a emis doua atentionari Cod galben de instabilitate atmosferica si o alerta de vant puternic, pana duminica seara.

Potrivit meteorologilor, primul Cod galben de vreme rea va fi valabil in perioada 16 septembrie, ora 12:00 – 17 septembrie, ora 12:00, in Banat, Oltenia, local in Crisana, Transilvania, Muntenia, in sudul si centrul Moldovei, precum si in zonele de munte.

In aceste regiuni, vor fi perioade cu averse torentiale, descarcari electrice, intensificari ale vantului si izolat grindina si vijelii, iar in intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitatile de apa vor depasi 25 – 30 l/mp si izolat 40 – 50 l/mp.

Meteorologii precizeaza ca, in tot acest interval, manifestari de instabilitate atmosferica vor fi pe arii restranse si in regiunile sud-estice.

Citeste si: Opreanu(AFIR): grad de absorbtie a fondurilor europene de 93%

De asemenea, in perioada 17 septembrie, ora 12:00 – 18 septembrie, ora 20:00, va fi in vigoare al doilea Cod galben de instabilitate atmosferica si cantitati de apa in vestul, nordul si centrul tarii.

Temporar, va ploua, iar in regiunile sudice si sud-estice vor fi perioade cu averse torentiale, descarcari electrice, intensificari ale vantului si izolat grindina si vijelii.

In intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantitatile de apa vor depasi 25 – 30 l/mp si izolat 40 – 60 l/mp.

Pe parcursul zilei de duminica aria ploilor se va restrange spre regiunile nordice si centrale.

Duminica vremea se va raci accentuat, devenind deosebit de rece in vest, nord si centru, iar in zona montana inalta trecator se vor semnala precipitatii mixte.

Nu in ultimul rand, pe parcursul zilei de 18 septembrie, intre orele 2:00 – 20:00, in toate regiunile vantul se va intensifica treptat.

Astfel, in sudul, sud-estul, centrul, nord-estul teritoriului si la munte vor fi viteze in general de 55 – 75 km/h, iar pe creste rafalele vor depasi 80 – 100 km/h.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE