idei de afaceri

Vinurile romanesti, apreciate pe plan international. 18 medalii obtinute la competitia Mundus Vini

Facebook
Twitter

Vinurile romanesti au primit 18 medalii la competitia mondial Mundus Vini, din Germania, una dintre cele mai importante la nivel mondial, anunta reprezentantii unui program de promovare a vinurilor autohtone.

Din cele 79 de probe inscrise, producatorii romani de vinuri au castigat 10 medalii de aur si 8 de argint.

Astfel, Domeniile Averesti, partener Wines of Romania, a castigat titlul Best in Show, dar si 2 medalii de aur pentru 2 dintre cele mai apreciate vinuri din recolta 2022: Feteasca Regala si Busuioaca de Averesti Diamond Selection.

Cel mai premiat producator roman, Cramele Recas, a primit 2 medalii de aur (Solo Quinta 2021 si Speis & Trank Pinot Grigio) si 5 medalii de argint (Speis & Trank Romanien Merlot, Speis & Trank Sauvignon Blanc 2021, Sole rose, Cocos Viognier si Richtig Frett Chardonnay).

Citeste si: Cele mai cultivate soiuri de struguri din Romania

„Vinul a fost intotdeauna un domeniu foarte complex si dinamic, pentru care Romania este pregatita – vinurile noastre sunt extraordinar de bune, realizate din soiuri rare, unice, care merita sa fie cunoscute atat pe plan national, cat si international.

Participarea la una din cele mai importante competitii de vinuri din lume, Mundus Vini, si castigarea a 18 medalii pentru vinurile autentic romanesti a reprezentat inca un pas in plasarea vinului nostru pe harta internationala a vinului de calitate si transformarea acestuia intr-un brand de tara”, a declarat Mircea Niculescu, Senior Wine Buyer, Carrefour Romania.

In cadrul editiei de anul acesta, care s-a desfasurat in perioada 1-4 septembrie 2022, la Neustadt, a avut loc si un eveniment exclusiv, in premiera, impartit in 2 actiuni complementare: un masterclass introductiv si o experienta de degustare a unor vinuri de top, atat din soiuri romanesti, cat si din soiuri internationale, recunoscute pentru caracterul lor autentic.

„Masterclass-ul introductiv a fost dedicat soiurilor autohtone si a fost sustinut de Marinela Ardelean, international wine expert, fondator Wines of Romania si ambasadoarea programului Deschidem Vinul Romanesc.

Au fost prezentate 6 soiuri autohtone romanesti – Feteasca regala, Feteasca alba, Feteasca neagra, Busuioaca de Bohotin, Zghihara de Husi si Busuioaca de Bohotin, iar juratii au fost impresionati de cele 28 de vinuri, unele parte din programul Deschidem Vinul Romanesc, prezentate in cadrul degustarii sustinute de Marinela Ardelean”, precizeaza sursa citata.

Degustarea vinurilor a avut loc la initiativa Wines of Romania (WoR), cu sprijinul Carrefour, partener strategic Wines of Romania, primul retailer din Romania care a dedicat un proiect special in-store exclusiv vinurilor create de producatorii locali – Deschidem Vinul Romanesc, si ceilalti parteneri WoR: Domeniile Averesti, Crama SERVE, Vintruvian Estates (Via Viticola si Domeniile Prince Matei), Crama Gramofon si Jidvei.

Vinurile premiate la cea de-a 31-a editie a competitiei Mundus Vini provin din 33 de regiuni viticole de renume si au fost degustate si evaluate profesional de un juriu format din 130 de experti – importatori, oenologi, somelieri, producatori de vin si jurnalisti.

Din selectia de vinuri premiate, 23 au primit cea mai mare distinctie – Grand Gold, 980 de vinuri au primit medalia Gold pentru calitatea lor extraordinara, iar premiul Silver a fost acordat pentru 671 de sortimente.

Asemenea editiei de anul trecut, Italia a fost din nou tara cu cele mai multe premii, insumand 413 medalii.

Spania a urmat-o indeaproape, cu 334 de medalii, iar pe cel de-al 3-lea loc s-a clasat Germania, cu 192 de premii.

Mundus Vini este unul dintre cele mai mari si importante concursuri de vin de nivel mondial, care reuneste anual peste 11.000 de vinuri din intreaga lume, din cele mai importante regiuni viticole.

Deschidem Vinul Romanesc este un program national pe termen lung, dezvoltat de Carrefour Romania, cu misiunea de a sprijini industria vinului romanesc si de a pune Romania pe harta internationala a vinului.

Proiectul Wines of Romania este un univers digital dedicat vinurilor romanesti, iubitorilor de vin, cumparatorilor, producatorilor si investitorilor din toata lumea.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE