Sprijin pentru apicultori. Dosarele se depun pana vineri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Peste 600 de apicultori din Hunedoara ar putea beneficia de un sprijin de la Guvern, pentru acoperirea pierderilor cauzate de vreme.

Cererile de despagubire se pot depune la centrul judetean APIA, iar valoarea ajutorului este de 23,7 lei pe familia de albine.

“Nu sunt multe hartii care trebuie depuse, iar oamenii se pot incadra in termenul anuntat. Principalul este ca apicultorii sa-si depuna dosarele la APIA, in aceasta saptamana. Chiar daca anul apicol 2021 poate fi apreciat mai bun decat media ultimilor trei ani, sunt foarte multi apicultori care nu au facut nimic din diverse motive: nu s-au deplasat cu stupii in pastoral, au avut stupii slabi si asa mai departe. Acest ajutor este ca o gura de aer pentru apicultorii din Romania pentru ca ii incurajeaza, intr-un fel, sa continue aceasta indeletnicire”, a declarat, pentru AGERPRES, seful ACA Hunedoara.

Schimbarile climatice si-au pus amprenta asupra productiei de miere din ultimii trei ani, care a inregistrat scaderi constante. Situatia s-a mai imbunatatit anul acesta, iar la acest aspect a contribuit si ajutorul de minimis pentru apicultori, a apreciat reprezentantul ACA Hunedoara.

Citeste si: Caz de gripa aviara, confirmat in Romania. Ce restrictii s-au impus?

“Oamenii au curaj sa mearga mai departe. Este foarte important. Eu cred ca apicultura este cea mai importanta ramura a agriculturii, prin beneficiile pe care le aduce aceasta insecta mica, albina. Cei care gandesc isi dau seama ca fara albine nu vor exista 70.000 de specii de plante si viata nu poate continua”, a completat Tiberiu Korb.

In judetul Hunedoara sunt aproape 1.000 de apicultori, dintre care 600 au coduri de inregistrare a stupinelor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE