Sprijin pentru apicultori. Anuntul facut de MADR de ziua mondiala a albinelor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In fiecare an, pe 20 mai, este marcata ziua mondiala a albinelor, pentru a atrage atentia asupra importantei albinelor pentru intreaga uanitate. Cu acest prilej, Ministerul Agriculturii aminteste apicultorilor ca pot beneficia de sprijin prin Programul National Apicol (PNA), a anuntat MADR.

Termenul de depunere a cererilor de intentie este de 30 iunie, iar cel de depunere a cererii de plata si a documentelor justificative – 31 iulie 2022.

Citeste si: Banca Mondiala ofera 30 de miliarde de dolari pentru combaterea crizei alimentare. Si tarile din Europa de Est vor beneficia

Bugetul total al PNA este de 169,621 milioane lei, din care contributia Uniunii Europene este de 50%, respectiv 84,811 milioane lei, iar valoarea pentru anul 2022 este de 60,196 milioane lei.

Potrivit MADR, Programul National Apicol vine cu o serie de modificari si completari menite sa simplifice accesarea unor masuri din program, respectiv: au fost eliminate o serie de documente, respectiv copia actului care atesta autorizarea sanitara-veterinara pentru comercializare a furnizorilor de medicamente, precum si documentul care confirma notificarea produselor proteice solide; s-a introdus posibilitatea depunerii copiei manualului de utilizare/a instructiunilor de montare si intretinere a acestor mijloace, dupa caz, in locul copiei cartii tehnice.

De asemenea, s-au definit produsele care intra in componenta echipamentului de protectie, respectiv bluze/jachete apicole, pantaloni sau combinezoane apicole, masca apicola si manusi apicole, in vederea decontarii corecte a acestora, tinand cont de faptul ca au preturi diferite la facturare, precum si categoria de “produse proteice solide”, respectiv produse proteice solide care se administreaza ca atare, fara posibilitatea de a fi reconstituite, pentru clarificari si o aplicare unitara.

Nu in ultimul rand, s-a reglementat faptul ca membrii formei asociative care sunt beneficiari ai serviciilor de consultanta, promovare si/sau perfectionare sa nu fie furnizori de astfel de servicii in cadrul Programului, evitandu-se astfel crearea de conditii artificiale.

Modificarile aduse programului reglementeaza posibilitatea redistribuirii sumelor neutilizate in cadrul unei actiuni catre celelalte actiuni si sanctiunea de excludere de la plata pentru refuzul controlului la fata locului la data comunicata, precum si pentru lipsa produselor pentru care s-a solicitat sprijin in cererea de plata.

Romania produce, in medie, 22.000 de tone de miere anual, clasandu-se pe locul patru in Europa, iar efectivele estimate sunt de aproximativ 1,47 de milioane de familii de albine.

La nivel national, sunt inregistrati in jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre acestia fiind membrii ACA, cu un efectiv de circa 1 milion de familii de albine.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE