APIA, noutati despre sprijinul pentru apicultori. Cum poate fi obtinut?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

APIA ii informeaza pe apicultori ca in perioada 19 – 26 noiembrie 2021 inclusiv se depun cereri de acordare a ajutorului de minimis.

Sprijinul este acordat pentru compensarea efectelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate in perioada martie – mai 2021 asupra sectorului apicol, in conformitate cu Hotararea Guvernului nr. 1219/17.11.2021.

Ajutorul de minimis se acorda intreprinderilor care isi desfasoara activitatea in sectorul apicol, in domeniul productiei primare, pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate in perioada martie – mai 2021 asupra sectorului apicol, astfel incat sa se asigure continuarea ciclului de productie.

Beneficiarii schemei de ajutor de minimis sunt:

a) apicultorii, persoane fizice care detin atestat de producator emis in baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, cu modificarile si completarile ulterioare, valabil la data depunerii cererii;

b) apicultorii, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.182/2016;

c) apicultorii, persoane juridice.

Citeste si: MADR: 1,91 milioane de hectare, insamantate cu grau in aceasta toamna

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis beneficiarii trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele criterii de eligibilitate:

  1. sa aiba familii de albine inscrise in baza de date nationala apicola la data 1 martie 2021, conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor si stupilor, gestionat de Agentia Nationala pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”, potrivit prevederilor Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 251/2017 pentru aprobarea Sistemului unitar de identificare a stupinelor si stupilor cu modificarile si completarile ulterioare;
  2. sa aiba stupine inregistrate/autorizate la directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, la data depunerii cererii;
  3. sa fie inregistrati in registrul unic de identificare (RUI), si sa detina cod unic de inregistrare atribuit de catre APIA.

Solicitantii care nu detin cod unic de inregistrare in RUI, inainte de solicitarea ajutorului de minimis prevazut de prezenta hotarare au obligatia obtinerii acestuia de la centrele judetene ale APIA, prin completarea si depunerea formularului prevazut in anexa nr.1 la Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 22/2011 privind reorganizarea Registrului fermelor, care devine Registrul unic de identificare, in vederea accesarii masurilor reglementate de politica agricola comuna.

Cuantumul ajutorului pentru apicultori este in valoare de 23,7 lei/familia de albine

Valoarea totala a schemei de ajutor de minimis este de 53.250.724 lei, reprezentand 10.763.157,96 euro la cursul de schimb stabilit de Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie  2021, respectiv 4,9475 lei petru un euro.

Sursa de finantare este bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Termen de plata a ajutorului de minimis este data de 31 decembrie 2021.

Formularele care trebuie completate de catre fermierii sunt accesibile pe site-ul APIA, accesand link-ul http://www.apia.org.ro/ajutor-minimis-sector-apicol

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE