septembrie 29, 2022

Pesta porcina blocheaza exporturile de carne ale Germaniei. Ce solutii se intrevad?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Un nou caz de pesta porcina la o ferma din  landul Mecklenburg-Vorpommern, in estul Germaniei, restrictioneaza exporturile catre China si alti mari cumparatori.

Acest incident va ingreuna negocierile privind ridicarea restrictiilor actuale, noteaza Reuters.

Cazul confirmat in Mecklenburg-Vorpommern, langa granita cu Polonia, este primul inregistrat la o ferma, din luna iulie.

China si alte state mari care cumpara carne de porc au interzis importurile din Germania in luna septembrie 2020, dupa ce primele cazuri de PPA au fost confirmate la animalele salbatice, dar vanzarile de carne de porc din Germania in alte tari din Europa continua.

Germania cere Chinei sa accepte “conceptul de regionalizare” prin care sunt oprite importurile de carne de porc doar din regiunea tarii unde au fost detectate cazuri de PPA, in loc sa fie interdictii asupra vanzarilor din intreaga tara.

Citeste si: Subventii APIA 2023: sprijin pentru fermierii cu maxim 300 de hectare

“Discutiile cu China si alti importatori din Asia privind ridicarea actualelor restrictii ar putea fi mult mai dificile in urma descoperirii unui caz nou la o ferma. Cred ca va dura ani de zile pana cand piata chineza va fi redeschisa pentru exportatorii germani de carne de porc”, a apreciat Tim Koch, analist la firma germana de consultanta AMI.

Acesta a adaugat: “Intrucat Germania continua sa gaseasca cazuri de PPA la ferme sau la animale salbatice, nu ma astept ca China sa-si redeschida piata producatorilor de carne de porc din Germania”.

Aproximativ 2.703 cazuri de pesta porcina africana la mistreti au fost detectate in landurile Brandenburg si Saxonia, langa granita cu Polonia. Mistretii care trec din Polonia in Germania raspandesc PPA.

“Noul caz este un pas inapoi in calea eforturilor Germaniei de a relua exporturile de carne de porc catre China si alti mari importatori, chiar daca PPA a fost tinuta sub control intr-o zona relativ mica din estul tarii”, a declarat Justin Sherrard, analist la Rabobank.

Un alt exportator major, Danemarca, a luat recent masuri de prevenire a intrarii animalelor cu PPA din Germania.

Pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, dar este mortala pentru porci. Boala a aparut in Africa de unde s-a raspandit in Europa si Asia unde a ucis deja sute de milioane de porci si a modificat industria globala a carnii de porc si a nutretului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE