Principalul producator de carne de porc din Europa se confrunta cu pesta porcina. Ce masuri au luat autoritatile?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Mai multe cazuri de pesta porcina africana au fost confirmate de autoritatile din Germania, aceasta situatie fiind prima din tara, in care virusul este transmis de la mistreti la porcii dintr-o exploatatie agricola, noteaza Bloomberg.

Pesta porcina africana (PPA), letala porcilor, a fost descoperta in Brandenburg, aproape de granita cu Polonia. Circa 200 de animale au fost sacrificate in cele doua locatii dupa ce un laborator a confirmat infectiile. Autoritatile veterinare se afla in prezent la fata locului pentru a controla focarele.

Boala ramane la o distanta semnificativa de nord-vest, unde este concentrata industria de crestere a porcilor din Germania. Insa descoperirea s-ar putea dovedi a fi un impediment pentru eforturile tarii de a resuscita exporturile de carne de porc.

Mai multi importatori au evitat carnea germana dupa izbucnirea de anul trecut a unui focar in randul populatiei de mistreti, stocurile continuand sa se adune astfel in Europa. Desi unele piete s-au redeschis intre timp, carnea de porc din Germania ramane izolata de piata din China, cel mai mare consumator la nivel mondial.

Momentan nu este cert modul in care vor reactiona cumparatorii, „insa nu incape indoiala ca stirea nu ne va ajuta in niciun fel”, spune furnizorul de analize AMI. Comerciantii ar cauta astfel sa obtina discount-uri pentru stocurile din Germania, sustine Justin Sherrad, strateg in cadrul grupului olandez Raobank. Iar revenirea carnii ar putea fi impiedicata de limitele de cumparare impuse de anumite tari, adauga Udo Hemmerling, secretar general adjunct al sindicatului fermierilor germani DBV.

Din toamna, Germania a numarat peste 1.200 de cazuri de PPA in Brandenburg, iar statul Saxonia a raportat – de asemenea – aproximativ 300 de infectii. In plus, sansele ca focarele sa dispara in curand sunt destul de mici, avand in vedere ca numarul de infectii continua sa creasca peste granita, in Polonia.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE